Labels

Pages

Wednesday, September 22, 2010

FAKTA PENTING TENTANGKU

Aku seorang yang boleh dikatakan aktif la. Bukan aktif dari segi petah bercakap,nak ikutkan aku seorang yang pendiam. Aku aktif dari segi aktiviti la. Suka main tu..Main ni…Macam2 sukan aku suka. Semakin aku meningkat dewasa, aku tersedar tindakbalas aku terhadap persekitaran semakin merudum. 1st time aku jatuh pengsan masa aku berusia 10 tahun di sebuah bazar ramadhan waktu ayah ku tengah beratur beli murtabak. Pastu kejadian yang sama berulang lagi sebanyak dua kali ketika aku berusia 13 tahun di tapak perhimpunan sekolah di khalayak ramai. Perasaan malu tu, memang hebat bila satu sekolah kenal aku. Pengawas diwajibkan berbaris kat depan, kebetulan aku terpaksa beratur berdepan dengan barisan senior lelaki. Pernah aku pitam, mamat senior yang sambut. Tapi sememangnya aku tak tau siapa dia dan aku tak mahu tau. Semasa aku dalam keadaan tidak sedar, aku dibawa ke klinik, untuk menerima suntikan. Menurut doctor, suntikan tu kena melalui dubur. Selama 10 tahun aku tak jejak kaki kat klinik tu, bimbang kalau doctor tu masih ingat aku. Hari semakin berlalu. Aku semakin gusar dengan problem diri aku ni. Namun aku masih mahu bergiat aktif. Aku mewakili sekolah dalam pertandingan badminton. Pernah aku hampir jatuh pengsan untuk mendapatkan mata, telinga semakin berdengung. Mata semakin kabur. Team aku suruh berhenti, quit. No way. Aku teruskan juga, akhirnya aku berjaya dan diarahkan untuk mewakili negeri. Alhamdulillah. Sedang aku begitu komited dengan latihan dengan team aku yang baru, jantung ku mengalami masalah. Kekalahan demi kekalahan terpaksa aku terima. Namun couch tetap menggesaku untuk tidak berputus asa. Tapi melihat demi kebaikan team aku, aku terpaksa undur diri.

Ketika aku berusia 15 tahun, semua pelajar diwajibkan mengambil suntikan Rubella. Tapi, aku dikecualikan kerana tekanan darah yang rendah. Aku frust. Tidakkah aku senormal yang lain? Mengapa aku dikecualikan? Sejak itu, aku difahamkan tidak dibenarkan berada di tempat sesak berseorangan (pasar malam, bazaar, etc). Punca?? Tidak dikenalpasti. Ketika usiaku mncecah 18 tahun, aku pengsan ketika bersama keluargaku membeli belah di Padang Besar di sempadan Thailand. Shopping pada hari tu, tergendala di separuh jalan. Aku semakin membenci diri bila semua ini menyusahkan orang lain.

Tibanya masuk Matrik,aku tidak lah seaktif mana. Jadi masalah pengsan tu tak ada. Aku ingat, semua tu dah hilang. Tapi hancur hati bila aku masuk Universiti waktu 1st sem. Aku terpaksa buat total check untuk darah di UUM sintok kedah. RBH (red blood hemoglobin) hanya 8g/dL. Bentuk RBC aku tak normal (Red blood Cell), ala2 ring. Tengah kosong…Ibarat kurus cam tuan dia la. Aku pun pelik sebab bila aku masuk Universiti, berat badan aku turun mendadak. Sekarang baru aku taw. Aku mengidap “Anemia Iron Deficiency”.Aku terpaksa ulang2 makan Sangobion (ubat untuk tambah Iron). Check darah setiap 2 bulan. Keluar masuk UUM. Cucuk sana..Cucuk sini. Tapi Anemia tu boleh hilang bila aku update ubat. Tapi doctor mintak nak buat ujian khas untuk Thalasemia. Aku buat test tu kat Hospital Besar Kangar. 2 bulan lepas tu, guest what??? I’ve got it too…I hate it. Tambah lagi satu jenis ubat. Acid Folic (tambah darah). Masa aku kat UMT, aku memang tak da komitment pun nak makan semua tu. Rasa macam malas giler sebab, what for aku makan semua. Buat habis duit mak abah aku je beli ubat tu. Fade up tu tak taw nak kata la. Tetiba beliau hadir dalam hidup aku. Along…..Mohd Sahrizan Azrul bin Aziz. Lepas wujudnya beliau dalam hidup aku, everything has change. Aku agak up to date la ubat2 tu. Mula cipta matlamat nak hidup dengan dia. Jadi aku kena sentiasa sihat. Pernah setiap kali aku demam, walau pun demam kecik jew..aku sampai nak pitam. Aku paling benci bila saat2 nak pitam. Kelabu asap..and sejuk semacam je. Telinga berdengung…..Dia la susah payah amik aku bawak gi klinik dan aku terpaksa amik MC. Thanks to him. I love him very much so do my family for supporting me. 


Iron-Deficiency Anemia

What is iron-deficiency anemia?
The most common cause of anemia is iron deficiency. Iron is needed to form hemoglobin. Iron is mostly stored in the body in the hemoglobin. Tugas Iron kutip oksigen.  Yang mengidap dalam 20% wanita, 50% wanita hamil dan 3% lelaki.
Penyebab iron-deficiency anemia?
·                     diets low in iron
Iron is obtained from foods in our diet. However, only 1 mg of iron is absorbed for every 10 to 20 mg of iron ingested.
·                     blood loss
Loss of blood can cause a decrease of iron and result in iron-deficiency anemia. Kehilangan blood dalam darah, termasuk masalah pompuan..pepaham sendiri lah ye.

Symptoms
·                     pucat lesi cam mayat.
·                     Mudah hilang keseimbangan.
·                     stamina kurang.
·                     Denyutan jantung yang tinggi. Jantung aku terpaksa bekerja 2 kali ganda dari jantung orang normal.
·                     Body temperature rendah. Sejukkkk…Sebab Iron ni main peranan gak dalam suhu badan manusia.
·                     Terdedah kepada cancer. Adeh..harap jangan la..

Cara2 nak diagnose, 3 stage:
1.      Appearance (dah)
2.      Count iron dlm darah (dah)
3.      Lebih tepat check kat bone marrow (yang ni aku tak berani, family aku tak bagi..silap buat boleh lumpuh seumur idup)
Paras iron yang normal:
Lelaki : 13-18g/dL
Wanita:12-16g/dL
Mula2 dapat taw aku dapat 8g/dL, lepas bertahun dengan amalan yang aku dah ambil naik 10g/dL…status..masih rendah. Yang penting jangan turun lagi.
5 g/dL : pitam
4g/dL  : koma or strock (oksigen tak sampai ke otak)
2g/dL  : tunggu ajal
Treatment may include:
·                     iron supplements untuk beberapa bulan. Nak makan bende alah ni kena hati2 sebab kadang2 buat aku mual. Cara yang sesuai telan dengan air fresh oren untuk increase penyerapan dan have to make sure perut tengah kosong.
·                     Makan mkn daging, kerang, bayam..etc.

THALASEMIA

Paling aku frust sebab memang tak dak ubat. Genetik...Disebabkan aku just minor, so aku pembawa. Untuk makesure masa depan anak aku, beliau kena pastikan dia bukan pembawa juga..Kalau tidak..uhukk.uhuk..sob..sob...malas pikir lah...

Nak taw lebih lanjut, taip je kat tenet pasal thalasemia sebab thalasemia ni lebih detail. Melibatkan pakar genetik. Yang pastinya, thalasemia ialah penyakit kurang darah...dah la kurang darah..kurang oksigen plak tu..adeh...

Tolong doakan akuuuuu.....agar aku lebih tabah...

Tuesday, September 21, 2010

Bas

Bas yang aku pernah naik mengikut ranking.

1st : Bas sp Bumi.
2st : Bas Tasik kenyir.
3rd: Bas SANI
4th : Bas Atieza
5th : Bas Shamisha Holidays

1st


1st place dpt kt sp Bumi sebab, bas ni slalu penuhi hasrat aku, walaupun pernah bermasalah tapi tetap diorang boleh settle dengan baik. I loike it. Kebanyakan tiket yang aku kumpul, semua tiket sp bumi.Haha..tu la dapat ranking pertama. Walaupun org yg jaga kaunter kt tganu cam hampeh. Tapi servis dia ok. Org kaunter kat perlis baik. Masa aku dapat tempat sebelah lelaki, conductor bas tu suwuh laki tu tukar tempat. Alhamdulillah...Pastu, pernah aku dapat seat single bas VIP..tapi memandangkan tak ramai yang naik bas masa tu, conducter bas tu cakap, dok je mana2..haha...aku amik la seat VIP yang doublenye..selesa siottt...Besh la servis dia..

2nd

2nd place, Bas tasik kenyir ni tak banyak. Tapi yang besh tu..drebar bas tu baik. Sangat berbudi bahasa. Kalau dia tanya orang pun, elok2 je. Jaga percakapan. Cam menghormati pelanggan la. Servis pun ok.

3rd

3rd place, SANI express ni kira ok la. Jatuh tempat ke 3 sebab, pernah sekali tu...seat depan aku bawak anak. Dia bagi anak dia minum susu kotak sebelum naik bas. Pastu dia biar budak tu berlari sana sini. Last2, masa budak tu penin, dia balik la kat tempat family dia. Sekali tu...Buweekkkkk....dia muntak sampai ke belakang. Mujur tak kena aku, tapi kena kasut beliau. Haha...Beliau sedikit hangin. Bila bapak budak tu tengok je, tak mintk maaf pun. Lama kelamaan bau muntah dah menyusur masuk ke lobang idung. Bertambah bengang beliau diketika itu. 

4th
4th place, bas Atieza ni, sekali je aku naik. Tu pun masa tahun satu kat UMT sebab aku silap beli tiket kat sp bumi pada tarikh yang berlainan. Nangis aku masa tu, sebab bila nak beli tiket baru nak balik cuti sem dah abih. Aku ngan beliau la bertungkus lumus cari sana sini. Last2 jumpa gak, kat kaunter atieza. Seronokkk...Drebar bas tu muda lagi, tapi jatuh ranking keempat sebab, masa ada laki dok sebelah aku, diorang tak tolong tukar kan pun mamat tu. Diorang biar je. Mamat tu siap tidur kat bahu aku. Cissssssss...Bila tinggal aku soang kat belakang, si drebar tu siap datang bersembang ngan aku. Tanya itu ini. Dan takde gambar bas atieza sebab kaunter bas tu dah tak der. Tukar ngan SHAMISHA kot..

5th

Aku pernah banyak kali kena tipu. Pernah sekali tu, aku beli tiket VIP...mula2 tu selesa la. Sampai ja kat area jeli atas bukit tu, ada polis wat roadblock. Apa lagi, si bas SHAMISHA ni pun berenti tepi jalan then suruh tukar bas. Kelam kabut, orang lain semua dah tak pedulik. Tolak menolak berebut nak letak beg kat bas ekonomi tu. Seat double. Can you imagine. Aku la paling last ngangkut beg, sebab aku tak reti nak beradap kurang ajar untuk tolak2 orang..berebut2 nih...Nak nangis rasa masa tu. Mujur ada sorang mamat ni tolong ambilkan beg aku yang terpelosok dalam bas tu. Hensem la gak...Hahah...Tapi pastu dia tinggal aku camtu je la. Dalam bas ekonomi SHAMISHA tu, still ada penumpang lain. Kitorang yang dari VIP nih, terpaksa berhimpit masuk dalam bas tu. Masa aku nak sumbat beg dalam perut bas tu, sorang pun tak tolong. Tolong tengok je la. Beg aku tu beg roda. Jenuh gak la aku nak sumbat sebab penuh ngan beg lain. Aku tolak masuk gak. Tak pedulik. So, kalau barang2 diorang ada yang pecah, I love to say that...padan muka...Pastu bila aku naik dalam bas nak carik seat...penuhhhh gila...aku tercari2 seat kosong...Takde sorang pun nak tolong cakap kalau ade tempat seat kosong. Last2 aku nampak ada kat area belakang. Terus duduk dengan beg banyak. Penumpang lain diam...just ushar2..Ni ke dinamakan adab orang Malaysia. Dah settle..sampai je Terengganu, lepas tu..aku tobat tak nak akan sesekali naik bas SHAMISHA...pernah aku terfikir, Ya Allah...mujur tak jadi aper2 kat daddy aku sebab naik bas ni dulu masa datang jumpa aku.Alhamdullillahhh..

Wednesday, September 15, 2010

Raya day...2010




Selamat.....Hari....Raya buat semua!! Tahun ni..baju, kek...aku buat sendiri. Turut membantu, angah aku. Orang tomoi buat brownies. Haha..Persiapan semua ok la kot. Tapi tahun ni memang last minitnye. Daddy aku 1st raya day plak demam. So, tak semeriah dulu ditambah dengan duit raya tahun ni memang tak dapat. Macam biasa, pagi raya tu aku pegi masjid with mak,daddy and angah aku. Balik je rumah, bersalaman. Settle tu, terus pegi rumah tok kat Jawi. Lepas tu pegi rumah cousin aku sebab dia buat NASI KANDAR....pergh...sedaappp..sehingga rasa cam terkoyak lidah aku...hotttt.....



Raya...raya....aku rasa..raya kali ni la kot yang paling busaaannn!!..tak kisah lah...janji, aku sebagai perempuan berjaya berpuasa di bulan ramadhan..Alhamdullilah.....Smoga ramadhan akan datang...sempat la untuk aku untuk lakukan dengan lebih baik.....Hope so...

Tuesday, September 14, 2010

My dear "Bobo"


Hari raya ni aku dah tak dapat duit raya tapi aku dapat sekor anak kucing. Aku namakan dia Bobo.Mula tu aku nak namakan dia Ben, tapi bila aku terpikir cam lawak pulak bila terbayang daddy aku aku panggil dia "Ben...ben.."..hahaha...Kucing aku yang first dulu nama Boy..sekarang dah jadik bapak kucing dan sangat manja. Masa aku dapat anak kucing baru, aku agak la si Boy cam majuk. Aku panggil pun dah tak nak datang. Banyak diam dah. Bila aku gaulkan Bobo ngan Boy, baru la Boy ok. Mula tu aku takut gak, sebab Boy ni bapak kucing. Bobo pulak anak kucing, buatnya Boy baham si Bobo...naya ja. 

Bobo berusia sebulan.
Gambar Bobo tu, time aku bawak dia balik rumah tengah tidur atas baju raya aku. Kat rumah aku ada sekor kucing betina yang anak2 dia sebaya Bobo. Si Bobo ni kelaparan tergedik2 berjalan menuju ke Girl (nama ibu kucing aku sebaya Boy). Si Girl bangun dan terus marah si Bobo. Aku sedih giler. Aku bagi la susu tepung Fernleaf. Dia minum, tapi anak kucing kan. Perlukan zat, disebabkan tak cukup zat...dia berak cirit. Lemah semacam je. Takut gak aku. Aku suruh mak ngan adik aku bawak gi klinik sebab aku balik Penang (kerja la beb). Masa kat Penang, aku beli susu tepung khas untuk kucing. Dahhh dapat...pastu tengah sebok nak carik collar tag untuk Bobo. Dulu masa aku aku beli kat Boy, hilang pi mana ntah. Sebab buat sangat nakal. Buas......Dah nyawa keberapa ntah aku berjaya selamatkan dia. Adeh...Si Bobo ni, aku nak beli yang mahal sikit,kasi kuat..tak de la hilang dah kot. Masalahnye, pemilihan kaler untuk Bobo. Aku kompius sikit.



Mula2 aku nampak, aku teringin yang kaler putih bunga2 tu..tapi si Ben ni jantan la plak. Pastu ingat nak amik yang ada semut tu tapi takut cepat kotor. Yang warna-warni tu pun cantik gak, tapi ok ke ngan Bobo selaku jantan nih. Pastu nampak kaler merah, aku suka..suka..suka...tapi, sesuai ke ngan kaler dia?? Pastu nampak hitam punya, tak kotor..sesuai ngan semua...jantan pun bole..kaler badan Bobo pun masuk je...Erm..adeh..tapi masih berfikir...kalau la Bobo boleh bercakap..kan senang...Kau pilih je mana kau nak, Bobo...Aku sedia membeli untuk kau, asalkan kau jadi penemanku yang setia...uhukk.uhukk..

Tuesday, September 7, 2010

Badjet bulanan.

Sejak aku kerja ni, tak pernah la lagi aku bagi duit kat sedara-sedara aku. Malah nak belanja besar kat keluarga aku pun tak la kot. Setakat beli KFC for family feast tu pernah la. Belanja membe dalam 30 ringgit pun tak jadi hal la. Tapi aku tau, ada sesetengah pihak yang dok ngata kat belakang atau ngata kat depan “Duit gaji banyak, tak kan tak boleh hulur2 sikit”..Aku tau sangat perangai orang kat sekeliling aku. As I can say la, berat la nak cerita. Nak ikutkan aku ni bukan lah berduit sangat. Tolak itu..tolak ini..tinggal hapa je untuk aku. Seriusly, memang aku taknak ungkit bab duit nih sebab aku bukan lah orang yang berkira bila aku ada duit. Duit…harta…bukan boleh bawak masuk kubur pun. Tapi boleh pikir sendiri la. RM1700….as a contract kat tempat keje aku ni..orang dengar ribu ni..bajet banyak la. Tu pun aku tak tolak duit KWSP. Kalau tolak, memang nazak punya kes la.

Badjet bulanan.
Ha…yang tinggal kat aku RM70 ringgit je untuk aku beli sabun ke..pencuci muka ke..ubat gigi ke. Adeh…Boleh bayang tak..boleh bayang tak??Tu tak campur extra minyak pegi balik bawak si Saintis cina tu gi shopping…Emergency tu seratus je..Buat tayar pecah ke hapa..mampuihhh….cam hari tu, bateri kereta aku kong. Mau RM150 aku kena tukar. Pastu boleh kira tak untuk belanja makan harian aku RM200, means that RM50 a week and RM10 a day…Aku makan RM10 satu hari. Ada orang kata masak itu jimat.. lets calculate..

Beras = RM12 or above.
Sayur=  RM 20 a week>RM80 a month
 Dah tu..takkan nak jadik vegetarian kan..kang tak cukup zat. So, daging ke…ikan ke..ayam ke =RM 10 a week> RM 40 a month.
Nak masak kena gak kira minyak plak=RM 3…ye kot..aku tak ingat..
Telur = RM6 a week
Tak kira gula, garam..perencah ke…sos ke..kicap ke..gas dapur lagi..Satu lagi..tak kan nak makan sehari satu kali je kot…Pagi2 kalau sarapan..mau ada roti…milo…ha..campur2 sampai gak RM200 sebulan..

Tu pun aku dah potong duit ubat aku. Sekarang ni pun aku dah stop ubat. Kalau aku beli ubat plak tetiap bulan memang short RM100 ringgit gak tu..ntah2 lebih..Malas pikir pasal ubat. Rasa cam rugi…Adeh…

Orang pandai cakap je la. Duit aku banyak2 pegi mana. Bukan ada anak, rumah, laki pun lagi. Haa….sebak taw bila setiap kali orang cakap pasal duit nak beli itu..nak shopping baju ni..Aku??takde dalam badjet pun bende2 tu…Ishk..ishk…

Tu tak kira lagi, abang aku yang sulung dok belajar lagi. Mau RM5k untuk balik M’sia. Adeh..Adeh…Penin…


Monday, September 6, 2010

Bidong Island extra about him.

Ni kiranya disebalik tabir "Bidong Island In Memory" la. Fakta2 ni, aku tanya sendiri dari beliau. Tettt..!! There's a part yang aku buat point yang mana beliau pun terlibat untuk hasilkan story nih.

Part 1: masa aku muntah dalam bot (on the way ke Bidong)


  • Sah n confirm that beliau sedang memandang aku..haha..(bangga)..he said that, "masa tu rasa cam nak tolong..tolong tadah ngan pembesar suara..kesian tengok, tidur ternganga punya nak tahan muntah..hahaha"...chit..
Part 2: masa aku makan ke...minum ke..lepak ke..atau segala jenis macam yang dia turut ada masa tu..
  • "I'm watching you..."..he did??hahah
Part 3: Masa kelam kabut kayak aku n aya nak terhempas...(salah arah)
  • Kalut ja beliau menuju kearah kayak kitorang...bukan sekadar untuk bagi tunjuk ajar..malah cuba berniat buruk..iaitu.."Saje..ingat hati nak terbalikkan kayak korang..hahaha"..ooo..begitu rupanya..
Part 4: Dia tegur masa kitorang tengah main pasir
  • Sebenarnya, time free tu..dia nak ajak bersembang...nak tegur aku..tapi orang lain yang tolong jawab..bila aku cakap, apsal tak direct ja..He said, "maluuuu".hahaha..
Part 5: malam akhir masa kitorang tengah tengok bintang..dan sebelum dia ikut membe2 dia nek bot..
  • malam tu aku tunggu tengok je, dia nak datang cakap ngan aku ke tak..he said, "cari sayang malam tu,ingat nak ajak jumpa..nak sembang...dah tak jumpa pegi sembang dengan orang lain la..pastu ah membe ajak..ikut je lah"...ooo...begitukah...adeh...rasa nyesal tak mencipta memory yang lebih baik kat situ..ingat tu nak jumpa gak..nak settle question mark kt kepala nih..ngee~~~
Part 6: waktu bersalaman ngan fesi and perpisahan..
  • Beliau tegur aku "aween, sombongnye"..saat akhir..malu ke tak malu..beliau terpaksa tegur gak..tu je kesempatan yang ada..and beliau mintak kalau jumpa kat kampus..tegur...I wish that also, but as I can say that...aku takde nombor kontek dia masa tu..lalu aku berserah je..
Part 7: waktu bot berlalu pegi..
  • Beliau ada lambai tangan kat aku..beliau cakap, "sangat berharap dapat jumpa lagi"...
Tu je la part2 yang ada ngan beliau..masa kat Bidong...Lepas seminggu, masa tu aku on the way nak balik menuju ke van kuning..mbe aku ckp.."aween..along la wei"..aku terkejut..kembali..dup..dap..dup..dap..
Aku diam..buat2 tak nampak..saje..nak test..tetiba..

"Hai aweenn...dari mane?"...lepas sembang tu...kitorang bersurai..tiba2....aku baru teringat..alamak..camna nak kontek dia ek..mana ada nombor dia..adeh..berserah lagiii....

Suatu hari aku teringat...Qilah nak kenalkan kawan dia..aku testing tanya direct terus..

Aween: Qilah..budak yang hang cakap tu nama along ka??
Qyla     : Ha'ah..awat aween??
Aween: Aku rasa aku dah jumpa la yang mana satu..
Qyla     : yaka..hahaha....bagus la camtu..
Aween: Ade no dia tak??forward sat..
Qyla     : wow..express..k..

Bila aku msg...yup..just got it..Sebenarnya, qyla pun ader crita pasal aku..cuma, clue tu berbeza sikit..qyla ckp kat beliau, "Dia pakai spec"...Tapi masa aku pegi Bidong tu..aku tak pakai spec...So, dia ckp "Patut la tak jumpa...masa kat Bidong"..it's ok..lastly..I'm the same girl...spec or not...It's me only...

Long lasting..4 ever..
Tula orang kata jodohkan..walaupun aku asyik berserah je...tak badjet akan jumpa lagi...tak sangka...jumpa gak..Dia pun cakap, happy sangat!!...Dan aku..bersyukur...tangisan lampau dapat ku kikis..riwayat baru dapat dicipta..untuk yang terakhir kalinya....Semoga kan kekal selamanya..aminn

Sunday, September 5, 2010

What people thinkin'...it's hated..


Ni benda yang slalu blaku kat aku sejak akhir2 ni. Lepas aku starting berjauhan ngan beliau, ade je cipan2 yang mula dok ngatur strategi. Yang perempuan, taktik perempuan..yang laki, taktik laki. Aku pelik, apa kes dengan diorang ni. Bila explain bagai nak rak pun, diorang tak pedulik. Naaaakkk gak. Let me straight forward, what ever pun diorang buat, it was totally annoying. 

Taktik Pompuan: 
  •  Mintak tolong dari beliau itu ini..amek kat stesen bas la..anta kat stesen bas la..hantar situ sana sini..(masa aku kat UMT dulu, tak nak plak mintak tolong dia)
  •  Luahan perasaan, family prob lah..kwn2 prob lah...study prob lah...bf prob lah..(aku sangat2 pelik, apsal time aku kat sana tak nak cerita prob2 tu kat beliau
  • Yang lagi best, siap berani call aku..mintak atas jasa baik aku untuk bagi beliau kat dia..haha..lagi gila..(ape ingat beliau tu barang ke main bagi2.klu nak sangat, cakap sendiri la kat beliau)
  • Cerita sakit itu...sakit ini...pastu bila beliau dah spend time bersama, suka la. Thanks for everything la konon..pastu nak balas la budi tu, kena la jumpa lagi..(taktik kanak2 la wei)
Taktik laki:
  • Nak testing masuk minang, nak takut ape..jodoh ditangan tuhan (ape ingat main kawin2 ke..benda camni boleh buat main)
  • nasihat yang bukan2 (kalau nasihat tu berguna tak per la..ni tak, suruh tinggal..sebab gedik nak masuk line)
  • Hari2 kalau jumpa, sebok tawar diri "saya sanggup tunggu".."tak nak kat saya ke"..."saya suka awak, awak baik"...(ceh..bayang sendirik..3 tahun dengan kenal beberapa bulan..sendiri mau ingat la..mana satu aku pilih..)
  • Hari2 bagi bantuan..hari2 nak tolong itu ini..hari2 buat ayat manis..(naik meremang bulu roma..gelis siotttt...)
Taktik2 tu aku dah bincang dengan beliau. Beliau suruh ignore je. Susah la berdepan dengan orang tak faham bahasa nih. Dah terang lagi nyata, we both have to be together..Pernah sekali tu, ada sorang mamat ni tanya, 
"saya sanggup tunggu awin walaupun hantaran tinggi..semua tu saya sanggup..awin setuju tak?"..
tak sampai 1 saat..terus aku direct kata.."tak!!"..padan muka..pastu sok lusa buat lagi..Tak paham bahasa betul...
Ada setengah orang tu, dok rekemen."Aween, si dot..dot..dot.. ni baik..ade keta..ada rumah...dia hormat orang tua..tengah carik calon..jom saya bawak awak jumpa"
bila aku cakap, "saya dah ada..carik lah orang len"..
selamber je dia cakap "ala kita jumpa dulu, mana tau awin lebih ok ke ngan dia"..hey..ingat aku kapel ngan beliau main testing2 best ke tak ke...mane aku taw mamat tu baik ke tak..daripada aku nak starting kenal..baik aku stay ngan beliau yang aku dah taw baik buruk dia...3 years..please stop do this nonsense...

Tulah riwayat aku di waktu keja ni..Letih..letih sangat layan kerenah..benda2 macam ni la buat aku sensitif bila bersembang dengan beliau..sekali gus boleh bawak gadoh...Sedangkan kitorang tengah elok2 bahagia..jangan la ada dalang2 yang sebok nak nyelit dalam riwayat kitorang..Banyak lagi orang lain yang single2..yang boleh buat awek..yang boleh buat bini..Ape yang tinggal kat aku ni, biar la menjadi kisah kitorang. Kitorang nak develop riwayat sendiri..Pahit manis..semua tu biarlah kitorang yang hadapi. Tapi jangan la orang2 yang camtu menjadi sebahagian dari peristiwa pahit kitorang. Aku dah lama lalui benda2 pahit berkait ngan orang. Bagi la aku bernafas sikit. Bagi la aku bersama secebis kebahagiaan sikit untuk aku selitkan dalam diari hidup aku..mohon...Kalau diakhir riwayat ni, beliau sendiri yang nak tamatkan kisah ni..Biarlah hanya dari dia..bukan disebabkan orang2 macam diorang tu..Aku?? sama sekali akan terus menyokong beliau..segala keputusan, ditangan beliau...Kerana aku pasti, apa yang dilakukan hanya untuk kebaikan diriku..

Saturday, September 4, 2010

Bidong Island in memory...!!

29/7/2006
Aku lambat bangunnnnnnn!!!roomate aku dah jerit2...

"oi..aween..cepat..kang xsempat sampai sana..cepat wei..!!"

"Ye aa...jap.....wokeh..done jom...makesure semua ada ok..takde barang tinggal ok" aku ngan roommte aku blah..dua lagi roommate aku ada kat blakang...terpaksa berjalan kaki lalu jln biawak...masa dah smpai skerat jalan, au tgk jalan tu sunyi gler..aku pusing blakang..aik..dua lagi kawan aku takde..aku pun sedikit curiga..

"wei, apsal takde sekor pun yg lalu jalan ni..??aku kuis kwn aku..

"hish, ntah..aku pn rser smcm jew..ah..kita yang terawal kot.Wei..tadi diorang bukan kat belakang kita kew?" membe aku wat muka seposen..aku tengok jam..pergh..awal kepala hotak...

"oiiii...!!!kte da lambat giler la wei...jom2.."..kitorang tambah klajuan...aku mmg pling tak suka lalu jln bewak tu..rasa cam jauh..berlari2 anak ayam kitorang time tu..

Smpai je kt tapak bas aku tgk, org dah bkumpul dah.tgh catit nma..duduk ikut barisan course..aku tolak kwn aku swuh pegi dulu..kwn aku plak tolak aku blik...hadui...ttiba ada satu suara yg agak kuat kiranya bg aku..

"HOI!!!!...thegeh2 ape lg tu...dh tau lmbat..cpt la msuk brisan..!!" puan siti tengking..kan da kena mrh..letak beg cpt2..trus msuk barisan..pstu giliran dua lg roomte aku kna mrh..ahah...pastu btolak dgn bas smpai kt jeti ..lapar??x...time tu aku anexroxia..ahaha..bkn2..xlalu mkn je.anexroxia tu pnggilan rmmte aku bg..tgh tunggu masa utk nek bot..aku tnmpk geng laki tgh pack natang ape ntah..yg sorg ni, muka ganaz...siap pkai bju tentera.time tu aku agak, mamat ni trip yg lain kot..tbayang2 hidup kt bidong..kna bdisiplin ke..xkn cm kem komando kot..dan mula trasa resah sbb aku totally xreti brenang...kwn aku ckp, kna terjun dari bot..nasib baik aku xbawak henfon..pastu..

"OK semua mintak beratur skarang.." tiba masa nek bot..aku xkisah sgt..tpi aku tgk muka rmmte aku dah biru...dah buat aku ssah ati..erm..then, masa atas bot tu..aku nmpk mamat tentera tu lg..haikkkkkk!!..dia tumpang kutttt...ada kalanya mata bertentang mata...aaaccecewahh...but, sdikit takut gak..ada misai..then aku lepak ngan Che Kitt tengok ombak..cantik..tetiba membe aku panggil..

"aweeenn....aku dah pnin.." kelam kabut aku time tu..aku carik plastik utk dia..then dia mintak nk peluk..kesian plak aku tgk rmmte aku ni..aku 15 mnit kmudian...dsebabkn aku lawan gelombng ombak..muka aku turut sama menjdi biru..dalam hati..hah..tidakkkk!!..pesal plak dah ni...jangan..jangann....last2 aku terpaksa share plastik ngn mbe aku tu..ahahaha.....tak pikir panjang dah...and i can see...he's watching me...

Smpai je kt pulau..kitorg kena dok ikut kumpln...kump ketam. Time tu En.Jalal yg handle.Ktorg skali ngn bdak biomarine...mujur la semua rmmte aku dpt group yg sma..pastu sesi knalan ngn fesi...aku nmpak...sahhh...sahhh mamat tentera ni jdik fesi gak...sedang pekenal nama.."Along=mohd sahrizan azrul"...aku mcm pnah dgr membe aku ckp dia nk knalkan kwn dia nma Along..fesi kayak..tpi aku tak sure...mamat ni kew...??

Petang tu, kena wat water balancing...waa..mula tu takut air..tapi rser swonok sbb pkai life jaket tu..ahhaha...pastu kna brenang pegi kt bot plak...aku tgk semua org tolak mnolak..dah mcm ikan sardin yg dok dlm tin sedang mronta2 nk kuar dari tin masuk belanga..msing2 nk survive..air bkocak takyah ckp la...bkn mati kna pijak nih...mati lemas pom bole...smpai je kt bot..kna terjun plak dah...prasaan tkut tu xyah ckp la..mula tbayang ikan jerung sambar dari bawah..bila terjun, sah2 la kita jtuh dlmmmmmmm pastu bru timbul..ayak..then skali lg aku btolak2 ngn roommate aku..aduyai...tpi semuanya slamat.mlmnye sesi perbincangn ngn ketam group..sbnarnya, aku sgt2 nk amik port..nk bg komitment gak dlm group aku..tpi mbe aku ni sgt2 tak suka ngan group sndri, aku sendiri pun tak tak taw apa pasai ngan dia tu..maybe aura kot..so,klu aku amik port kang dia kata aku belot plak..then aku mdiamkn diri..satu hari sudah berlalu....amin...

Keesokannya...30/7/2006
Mujur la khemah dekat je ngan toilet..bukan dekat lagi dah..mmg berdepan ngn toilet...ahah..so,ape2hal..kitorg mndi dlu...kna bgn awal pagi sebab kena bersenam..aduyai...ngantuk tak hilang lagi sebab semalam tak boleh tido..penin pala..lg pun ribut...smpai khemah trangkat..dsbbkn aku pling ringgn n pling tepi...so, hnya bhgian aku yg trangkat..yg lain..alhmdullilah..stable...klu semua ringan..kompom khemah aku bertapak kt dlm toilet mndi ala organik tu. Mula tu aku risau gak nk mandi kt toilet organik tu,tpi disebabkan toilet moden tu tlalu jauh..bedal je lah...setibanya kat tepi pantai, semua beratur ikut kumplan..

"satu..dua..tiga..pusing kiri..angkat kaki kanan..satu..dua..tiga." naik patah riuk pinggang aku..dah lama gila aku tak bersenam.Pastu dgar taklimat untuk aktiviti arini. Untuk geng ketam, 1st aktiviti pergi memancing kt tgh laut. Swonok gak. Masing2 blumba2 nk dapat ikan..sekor pun jadik la..pastu...5 mnit kmudian aku dgr...

"aweennnnn" aku tgk mbe2 aku dah mkin slow..takde dah gelak2...

10 mnit kmudian..

"aweennn"..aku tgk diorg letak kpala kt lengan....aku tnya..

"nape wei"...diammmmmm..

15 mnit kmudian...

"aween....aku dah xtahan...."..aku mula tercari2 plastik..minyak angin ke...tapi masing2 sebok memancing, sama la dengan tangan aku tetap tak lepas tali pancing tu...aku nk gak sekor..

20mnit kmudiannnnn aku dgr....."UWEKKKKKKKKKKKK...UWEKKKKKK"..bkn sorg..bkn dua...rmaiii....semua muntah ke laut..semua nasik lemak pg tadi keluar...air laut sdikit kaler merah diwarnai oleh sisa sambal..aduyai..aku ni yg pada mulanya rilek je lg..dah mula mual..dah mula penin....tidak...last2 aku tarik tali pncing...aku carik tmpt yg agak jauh dari mereka2 yg tgh muntah...aku menyandar..alone...menatap ke langit...ahhhhhh...indahhhh...tenang....kembali pulih....

2nd aktiviti..snorkling...yup..the best part..paling suka main air....jumpa ikan nemo scara life..En.Jalal ajar bg mkn ikan guna roti keras bergula..aduyai..sedap tuuu roti tu..rasa syg plak nk kasi kt ikan..ahaha...nk je msuk mulut...tpi En.Jalal ckp.."tu yg dah expired nye"..hah...xjadi..Then aku tgk dasar laut..aku suka tgk kaki aku terapung...suka...suka...suka.....yayyyy....tgh aku swonok mjelajah pmukaan laut...mnikmati keindahanya...tetiba dah kna tukar ke 3rd aktiviti....

3rd aktiviti..kayak...what???KAYAK..my gosh...ok..i bet u..panas dh mula mjelajah muka aku...pergh...ok..at that time..along utk kasi peringatan...cara...sgt tegas...mcm ni..mcm tu...kayuh cmni..kayuh cm tu...aku geng ngn Aya..yey...ok..tiba masanya naik atas kayak..He said...yg ringan kt depan..then aku la kna dok depan...mula2 punya la laju kayak ktorang..hiargh..hiargh...

"cayalah wei...kayak kita laju"...bangga aku bagitaw aya masa tu...

5 minit kemudian..aku semputttttttt...haaaaaaaa.....haaaaa..haaaaa....aduyai....aya sorg tgh kayuh..ops..sory aya..ko dapat partner cepat semput..ahaha...tgh2 dok rest...aku tgk...hanya kayak kitorg yg ttinggal kt blakang...aku mharapkan keajaiban..aku pejam mata balik..anginnnnnn..tolongggglah..tiuppp..tetiba bila aku bukak mata..hah...

"wei...ayaaaaaa.....kayuh ke kanan..cepat.."kayak ku mnuju ke bukit batu batan...masa tu panik..cemas....kayuh punya kayuh..rupanya kayak kitorang lagi laju ke bukit..ayak..pastu aku dgr..

"Ade masalah ke!!!!" dari jauh..beliau sedang menuju ke arah ktorang...aku gugup..begitu gak Aya..dlm hati..mmpus dah......kena marah gak kang...

"Yang depan nama apa??!!!" beliau bertanya..

"Er..aween..."

"Yang blakang??!" .....

"A...AAyaa!!"....

"Ok..Aya, kayuh paddle..tolak sebelah kanan...Aween plak...kayuh paddle sblah kiri"...kalut gler aku n aya time tu...kena pergi dgn cepat...lari dari panahan mata yg tajam..aduyaiii.....lastly...ktorang pun sampai bersama group kitorg..ahaha...sah..kitorang pling last...sbb ktorang pling tepi...wakaka...pastu kitorg blajar teknik mcmne nk tukar posisi ke kayak lain...

Beliau terjun....and naik atas kayak2 kitorang...dgn seronoknye dia mlangkah atas kayak satu persatu and berhenti kat depan kayak aku..skaligus menyirap darah aku umpama air sirap yg dteguk dgn lajunya..dlm hati..hish mamat nih..kang xpasal2 terbalik gak kayak aku nih...dup dap dup dap...tiba...tiba..

"aween, nk cuba tak"...ayarkkkk...pandang aku...ngan penuh tajam..dlm hati..hish, ni ayat arahan ke or saje tnya..nak jawab ke tak..erk..last2..aku just gelengkan kapla je...then he smile..plak dah..tadi bkn main kening bcantum kening...skunk bibir panjang sampai belakang kapla. Lalu beliau kembali ke posisi asal... then tiba dipenghujung aktiviti 3...ktorg kayuh ke pantai smula tapi area lain..utk aktiviti 4..the last aktiviti utk ari ni...before that..masing2 angkut kayak..kayak aku ok je bila aku angkat ngn Aya..but kayak sorg lagi roommate aku ni dperbuat dari besi tuang kot...aiyarkkkk.....beeraaattt...tetiba..beliau datang mngofferkan diri...haha...aku letak jari je kt kayak tu..then..kmbali berselam dgn lifejacket ni..ahh...sukanye airrr....dia??dia??..dia?? tgh mmandang...ouch..maluuu..chit..(
ada bibit2 bunga disitu..blink..blink..blink)

then jelajah satu pekan vietnam..haha...turun..naik..turun..naik...klu sorg2..sah2 aku xberani..ayakkk....ada skali tu aku tcelupar mulut..sampai je kt kubur org2 vietman..aku tgk kubur diorg bentuk bulat..cm telaga pum ada...so i said...

"pendeknye org2 vietnam nih"..hah, ini dia contoh mulut takde insuran...cis..cis..pelempang utk diri sendiri..ops...abg yg bawak ktorg tu mmandang aku..diam..trasa masa terhenti seketika...aduh...tu la aween..cover..cover...then kembali ke tapak khemah..sesi makan and mandi and berehat seketika.

Petang tu..spatutnya aku n rmmte aku pegi meeting utk group utk mlm kbudayaan...hah...ttapi ktorg ttido..dlm khemah..aku tsedar..bila aku dgr org mbebel..mrh2..ada 3 org wanita bdiri di depan...

"HOI!!..ooo..ni keje korg..org sruh pegi join group..aktiviti kumplan..ini korg buat aku repot komander kang...bangunnnn!!!" puan siti lagik..alamakkkk....4 org terbongkang dlm khemah..memang ptut kna mrh..siap2 terus g join group ketam..

aku tak nafikan..sbenarnya..group aku pling besh..diorg sume aktif...idea mcurah2...tpi, roommate aku sorg ni,hate them so much..nk tak nk..aku kna ikut..becoz..she's my rmmte...aku cuma ader dia...masa aku mula2 smpai UMT..i do have a prob with guys..so, dia je la yg rapat ngn aku..jaga aku..tpi kdg2..smpai serba serbi..aiyark...ops...continue...pastu bila dh abih sesi discussion, ktorg lepak pntai smbil dengar lagu A to Z tjuk "relakan aku pergi"...wa...sedey..aku tmenung jauh..sambil tgk mtahari tbenam..senja...nk nangis rasanya....tringat kisah lampau..aduhh...ohh..relakan lah ku pergi....ayark...ttiba roommate aku ajak main pasir...haha..tgh ktorg main pasir...ttiba beliau mnuju ke arah ktorg..

"korg tgh wat ape nih"..beliau btnya..

"tgh main pasir"
jwb rmmte ku...aku??diam seribu bahasa..mmikirkan..mamat ni ke yg qilah ckp tu ke??aduh..ingatan yg lemahhhh..huh..Pastu dia berlalu pergi. Niat kat hati nak tanya, tapi untuk apa. Sebab aku pernah mention kat qilah, aku dah tak nak ada sebarang komitmen dengan laki. So, aku biar je dia..tengok je  dia dari jauh...kembali ke perasaan asal..sadness..

Mlmnye..cm biasa...aktiviti bmula..beliau mjadi pngacara...dgrr....dgrr..selesai je psembahan...beliau mintak pndapat spnjang brada kt stu..my ketua kumplan...said...

"mknan kat sini kurang sedap lah.."..WHAAATTTT....aku tkejut bewak...berani gler...kena sampuk ke..aduyai..beliau pun ckp..

"mknan kt sini da ckup bagus dah...inilah dnamakan survival laut...so, tukang masak kita dah mrh...dia ckp mlm ni xde mknanan tuk kumplan ketam.." skali lagi WHATTTTT.....ahhh..aku xbley trima...aku kna makan gak...lapar tahap gaban..bengang giler..aduyai...cian perut aku..bkn mrh kt tukang masak tu..tpi marah kat leader group aku..hiarghhhh..wachaa...tpi masih bharap..mntak2 la..diorg memain...aduyai...sampai kt pondok mknan group aku...KOSONG....leader group aku kelam kabut..hah..taw pun..aduyai..pepandai kuarkan statement tu..agak2 la...pastu skelip mata..roti kegemaran aku dah sampai..yeyyyy....perut ku bjaya dslamatkan..aku gi kutip bnyk2...huh..mkn..mnum..then aku, Aya n sorg lg mbe decide nk lepak tepi pntai jap..nk mnikmati mlm akhir kt pulau Bidong...lagipun masa dpnjangkan smpai kul 2 pg...haha...

Tgh dok golek2 mnatap sinar bintang...aku nmpk beliau ke sana..ke sini. dgn bju supermannye..nk tnya..tpi xbrani..xpun..kang org kata aku mgatal..then..tgk je la dlm sinar mlm..then..dia naik bot ngn mbe2 beliau...mlm itu..berlalu bgitu saja....

31/7/2006
Ya, the last day ever.  Kitorang kena kemas2 barang, kena gotong royong, main kejar2...Last aktiviti pertandingan kayak. Aku nyokong je la group ketam sebab dok jauh sket dari mbe aku yg anti group tu.. Hep..hep hoorayyy...!! Geng fesi pulak sebok buat gaya shin chan termasuklah Along..Lawak betul..Sebenarnya aku ada suka tengok sorang fesi yang keje kat library tu..pakai spec..tapi aku agak la, dia dah berbini pun. Admire je hokayyy....

Lastly sesi perpisahan, mintak maap and lelain...Salam semua fesi pompuan, then bila time berdepan fesi laki...tunduk je la aku..maluuuuuuuu....Bila dah lepas dari semua tu, tetiba ada sorang cakap kat aku...

"Aweennn!!...sombongnyeee!!" along rupanya....dalam hati, eh...reti pulak tegur aku. Aku jawab la..

"Eh, mane de..."..wek...hipokrit gile aku...walhal maluuu..

Dia senyum then said, "Jumpa kat kampus nanti tegur yeeee"..tersengih2..hati ku..dup dap..dup...dap...haish...pangkah hati, says....Aween, kau nak mula balik journey yang boleh buat kot terkandas macam kat matrik dulu ke...stop it..

Masa naik atas bot, kitorang diberi keistimewaan oleh En. Jalal...naik bot kecik supaya tak muntah lagi.. yey..lagik besh..masa bot2 dah berlalu jauh sket dari pulau tu..Aku nampak beliau dikejauhan...melambai2 tangan kat aku..lambai je la balik...in my heart..patut ke??fobia barangkali...patut ke??sampai bila nak jadik macam ni..tetiba mbe aku says....

"Aween, aku boleh nampak..dia suka hang tu..kalau hang rasa nak bagi peluang kat Along, aku ok je"..dalam hati aku, perlu ke aku mintak kebenaran membe aku untuk bagi peluang kat sapa2 pun..dah mula rasa tak sedap ati ngan this gurl...by the way..aku tersenyum teringat dia..
There was an error in this gadget