Labels

Pages

Wednesday, March 30, 2011

Feels like i want to yell on my face.

It has been a week. Still no progress. Got issues with family. And might not coming home till all this kind of shit problem solves. So, i suggest to make myself busy. And i've got kerja2 part time yang quite ok la. Am i that really in this bitch life? Ok..ok..I know that i shouldn't blamed this life but sometimes this all are gettin' worst. Dulu, i might be the one who always said..."thank you"..."i'm sorry"..."owh...could be my fault"..."my bad"...but now, nak sebut "thanks".."it's ok"...macam dah tak ada apa. Sampai tahap kalau kau melutut skali pun, belum tentu orang akan appreciate kau. Kadang2 terpikir, it's so different between my old me and now. Till when i'll be treatin' with my life like this. Am i gonna be somebody likes Uncle Ebeneezer Scrooge dalam criter A Christmas Carol yg selfish and hidup sorang2. Semua tu jadi sebab masa silam dia yg rumit.



Or likes Meryl Streep dalam criter The Devil Wears Prada. The successful women tapi hidup dalam keadaan alone and garang nak mampus. Standard andartu la. Success in life but fail in love. 




Sebenarnya diorang ni baik hati and got a beautiful life before but sebab pergolakan hidup..kasih sayang kurang..and melalui experience hidup, diorang jadi sangat selfish and ignore perasaan orang lain. Am i were gonna be like one of them??

Sunday, March 27, 2011

Cry out.

It seems so real. Somehow, my mom came sleep beside me and holding my hand even she's a hundred miles away from me. Suddenly, she call my name.."aween"...and when i open widely my eyes...she just there for a second...and..blink...I cried out loud and said..."aween sayang mak"...Punya payah aku nak bukak rahang aku cakap macam tu. Seems there was a very tight gum in my mouth...Then went i opened my eyes for real, i'd discovered around my room... There's no one there. There's no mom there. Only me with the dark room and felt so confusing. I back to sleep and wonder to figure out whether somethings might happen to my mom. I really wish to call her and hear the voices. But it was already 3.40 am..it wouldn't make sense if i call her at that time. Then i tried to sleep..waitin' for tomorrow.

8.45 am
I called my younger sis.."wey...orang perlis apa cer?"....my sis said with a heavy breath.."cer pala otak apa, ni yana tengah kena marah ngan mak sebab nak suruh yana amik couse medic. Mana la yana mampu bawak, apa mak ingat yana ni genius sangat ke. Wey..balik laa...udah2 la majok kat mak. Kak win tak dak, mak carik yana la tempat dia nak marah. Hadoih la..."....Haha...Kesian adik aku...By the way, thank God. Everything is ok and pray...


"please let me be the 1st in the list to be gone becoz there's 
only one thing i'm afraid of..to be alone and leaving 
 by everyone that i loved.."

Case closed.

Thursday, March 24, 2011

Bila makanan semakin menguasai..

Pegi mana2 pun, bila stop ja.."aku nak beli tu jap..lapaa"...Kalau dok sesajer, impossible tak mengunyah. Dapat kunyah daun saderi pun ok la. Hobi aku dengan housemate aku yg semakin menjadi2. MAKAN.

SHUSHI KING.

sebenar ni muka baru lepas tahan lapor. Haha..beratur panjang semata2 nak  dapat tempat kat sini.

Janji aku dapat makan nasik...lapor ni

Dah makan mee...nasik pun bantai gak..sedappp
Hari yg berikutnya lapar ROJAK TONGGEK plak.

gaya tonggek yg sama dengan aku..haha

haa..tengok2...camni gaya nak makan rojak tonggek...kang tumpah kena baju..sape susah..
Next day later..ROJAK DUDUK...kat Bagan..
time2 senja tak reti2 balik umah lagi

ha..makan..jgn tak makan..
Lepas kena gigit dengan nyamuk...baru memasing kalut balik umah..haha..Walau pun makan tu dah jadi satu hobi..tengah malam pun buleh bangun pegi melantak. Tapi tetap..badan kurus kering camni..oh....

Friday, March 18, 2011

Big gurl's don't cry.

Minggu lepas aku tinggal entry aku ni terbiar macam tu je just becoz i've got work where i couldn't connected with my own berukband. Plus, my dear sweetheart bercuti 4 hari kat Penang. So, bertungkus lumus la aku kerja sebab nak collect cuti jadi 4 hari. Even dah plan sebulan nak datang jenguk aku, still bos dia bagi extra work ajak pegi meeting kat KL. Maka 4 hari percutian yang aku kumpul tu, dah jadi 3 hari and 1 hari extra cuti tu akan aku guna untuk percutian akan datang. Hopefully la coz ada ura2 Si Jenz ajak bercuti kat Pulau Redang. I LIKE ISLAND. Now, dah 3 hari beliau pulang ke negeri penyu tu meninggalkan jambatan Pulau Pinang but still i can feels his warm lips kat dahi aku sebelum naik bas. Apa lagi, mula la berkaca2 mata aku ni tunggu nak berderai. Aku tak tunggu bas jalan so, aku bagi flying kiss and blah camtu je masuk kereta and nangis. Huwaaa...!!what a difficult moment i alwaz had. Percintaan jarak jauh la katakan. Most of my friend even kapel dengan orang jauh2 tapi kerja kat satu negeri. Paling jauh pun, negeri sebelah menyebelah.Tak pun one of them kalau datang jenguk, family siap boleh bawak pegi jalan2...dah macam menantu betul. Best kan...


Tamat je percutian ngan my dear sweetheart, selama 2 hari aku dah macam mayat hidup kat umah tu. Rasa kosong sangat. So, memandangkan 2 hari aku terasa sebu sangat...aku pun tidur seharian selama 2 hari tu. Mandi pun skali jew..ops!! Makan biskut je sebab aku capai je apa yg dekat ngan katil aku. Punya la malas nak gerak..haha...ops!!


Now, it has been a week..kelmarin aku pegi kat R&R area bagan...tepi pantai...sambil jerit....Abanggggggggggggggg!!!!!!...orang kat tepi2 semua tengok aku. Ada yang tengah memancing terus angkat pancing pegi pancing jauh sket dari aku..haha...ikan2 dia lari kot. Astu aku pegi carik rojak tonggek bagi menghilangkan derita dihati....Oh....

Wednesday, March 16, 2011

Judge a book by it's cover.

I wonder why dalam dunia ni penuh dengan hasad dengki. Kalau benda yang positif, it won't be an issued. Selalunya benda ngarut camni berlaku kat tempat kerja la. Masing2 nak tunjuk kuasa maka hilang hak asasi manusia bila kebanyakannya pejam sebelah mata bila nampak member buat salah. Tapi salah orang lain??Tapi normal la kan bila kebaikan orang kita tak nampak. Even kau buat kebaikan tu 3/4 dari keburukan yang 1/4 je. Still orang tetap nampak keburukan kau yang 1/4 tu. Kalau kau kerja 23 jam and kau rehat sejam. Orang akan nampak sejam kau berehat tu. Benda camni, mana2 tempat kerja pun ada. Yang membezakan kedaifan hak asasi manusia kat tempat kerja tu adalah berapa percentage yang buat perangai macam tu. Malangnya, tempat kerja aku ni ada 95% yang macam tu. Soooooo....critical. 

Biarlah kat sini aku bongkarkan segala rahsia yang ada. There's no need to be afraid. This is my blog, my area, and i can do what ever i want. Selama ni, aku diam je. Orang ni kutuk orang tu. Orang tu kutuk orang ni. Tapi bila bertembung, ma'aih...pijak kuman E.coli(spesis yang ada dalam najis korang) pun tak mati. Masa zaman orang tua yang berkuasa, krisis duit. Maza zaman orang muda yang berkuasa, bukan takat krisis duit....krisis segala bagai. Bila pikir2 balik, walaupun masa zaman veteren macam tak professional banyak salah guna duit..sekurang2nya...diorg pemurah and bole tolak ansur. Sebab diorang mula dari bawah and diorang tau apa rasanya jadik orang bawah. Orang bertaraf prof. and doc. pun bule cakap "Korang nak buat ape pun, buat la...as long as kerja siap it's ok...saya faham, kalau buat kerja time stress. Confirm kerja tu tak de kualiti". Tapi kalau orang yang dari awalnya terus2 pangkat tinggi or pegawai, even takde status doc or prof kat depan memerintah macam kuku besi. Ingat robot ke hapa. Kalau kau tak tau ape keje yang dia buat,  layak ke kau nak mempertikai apa keje yang dia buat time rehat? Sedangkan bos dia sendiri bagi kelulusan and tak kisah apa yang dia buat asalkan keje siap, kau pulak nak hangin tak puas hati bila orang bawah berehat. Kalau dia tengok movie skali pun, tapi tangan jalan and keje siap tepat pada waktunya kau nak pertikaikan apa lagi. Lagipun, that's not your bisnez right? Purak peranda kerja kau ke? Tak kan...Itu satu kes....

Ni ada lagi satu kes, bila orang keje tak de room..meja...yang spesifik. Time tak de keje nak buat, of cos la dia merayau. Bersembang. Sebab dia manusia biasa, takkan dia nak dok kerak congok camtu je. Kalau mesin, bole la shut down kejap pastu tepat pukul 5..kau on balik suis. They're human being beb. Kalau aku bos, aku tak kisah benda2 privasi yang diorang nak buat asalkan KERJA SIAP & KUALITI BAGUS...kalau silap key in data ke hapa baru la aku bagi amaran...AMARAN hokey...bukan terus judge cam tu..Kita bukan dok zaman Queen Elizabeth dulu2...kita bukan tengah handle kes kat mahkamah. Even mahkamah pun bagi warning and hak untuk defend diri sendiri. 

Pastu nak pertikai bab bukak fesbuk kat anak buah aku. Helloooo...kawan baik kau pun bukak fesbuk 27 jam. Apsal kau tak tegur. Apsal kau pejam mata je. Aku rasa, 99% pegawai yang ada bilik sendiri pun bukak fesbuk. Think before u say it. Kau dah sempurna sangat ke sampai tak pernah buat kesalahan? Kalau betul pun orang tu salah, bukan ke kita sepatutnya ada budi bahasa. Maaf memaafkan. Tegur elok2..bukan main hempas2 pintu tanda protes. Cam budak 5 tahun. What de standard u're. Betul lah kata orang, belajar tinggi2...bangang berlipat2. Aku bukan tak puas ati sangat pun kat orang yang macam ni. Masalahnya, bila sampai kacau hak privasi orang, tu dah melampau la. Pastu, ngumpat kat belakang. Aku pun dengar banyak pasal kau, tapi takder la sampai aku heboh2 kat orang..hasut orang ni..orang tu..supaya orang berpihak kat kau?erm..mintak simpang la Ya Tuhan...jangan jadikan aku salah seorang dari orang yang macam ni. Amin.

People among them.

Scary...spooky...tak de dalam istilah idup aku masa dulu2 la. Since i'm 5 years old, most feveret movie..of cos la citer hantu. Semua cerita hantu aku dah tengok. Selalu buat ujikaji seekers. Kumpul semua cerita2 dari orang. Join abang aku kat merata tempat semata2 nak survey tempat2 yang scary. Almost every week, aku ngan abang2 aku berkumpul semata2 nak bercerita hantu. Tutup semua lampu.Letak lilin kat tengah2. Pernah jugak, nak merasa macam mana takutnya berhadapan dengan hantu. Bilik aku jadi sasaran. semua cousin aku around 10 orang berkumpul dalam bilik aku dengan lampu tertutup. Then, dari luar la Along aku buat macam2...kat tingkap...asapppp....diikuti sound....aaaaaaaaa.......tangan....muka... dengan teknik pencahayaan menggunakan torch light bapak aku. Aku suka tengok cousin aku menjerit2. But i'm the one who laugh....haha..he didn't get me. 

Banyak benda yang aku nampak masa sekolah rendah, buat aku suka pegi siasat. Everything happen with prove. Sebab tu banyak benda yang buat aku rasa semua ni ngarut. Pernah jugak orang story pasal ada budak mati kat tadika sebelah gereja, and salah satu pintu takley bukak sebab budak yang pompuan yang mati tu, bersandar kat pintu bilik tu. Ape lagi, aku kumpulkan 5 orang masuk dalam tadika yang besar tu. Memang pintu tu sangkut, after aku ngan membe2 aku tolak jugak...sebenarnya sangkut dengan almari...see..it was nothing. Hari isnin bila time perhimpunan, nama aku selaku pengawas sekolah naik dengan membe2 aku. Baru kitorang taw, pihak gereja bagitau diorang dan cakap kitorang dah termasuk dalam kawasan gereja tu. Hahaha....

Sekolah menengah time trip pegi KL. 3 hari dua mlm. 1st nite tu, kitorang bermalam kat Stamford Hotel dekat area chowkit road. Time tu, kul 11 malam. Cikgu2 semua dah tidur tapi aku ngan membe2 aku gi lepak kat bilik lagi satu semata2 nak cerita hantu. Sebelum cerita cereti, kitorang amik gambar bersama. Using the only one camera. Cerita punya cerita dah pukul 1.30 am. Aku terasa ceghing bulu roma. So, aku bagi excuse nak undur diri dulu tatkala aku berdiri...DUMMMMMM!!!...bunyi pintu bilik air yang kitorang dah tutup rapat before amik gambar tadi. Guest what...how come pintu bilik air tu bole tertutup 2 kali. Semua terdiam sambil tutup muka. 30 seconds later, aku mintak diri and sebaik aje pintu bilik dibuka...bertempiaran semua orang lari. One of our frens (7 org) dah kena sampuk siap pitam lagi. Bila semua lari ke bilik aku, then we realize..pintu bilik tak sape pun tutup. So, memandangkan aku je yang paling berani...melangkah perlahan2 masuk balik bilik scary tu carik kad bilik tu. Masa nak kuar dari bilik tu, macam2 sangkut cam tak boleh keluar. Tapi lepas la. We've never told our teacher...nak mampuss...kang kena bebel seguni...Lepas je malam tu, semua camera breakdown. Rosak. 2nd time berlaku kat majistret hotel kat area ipoh. Benda yang sama jugak berlaku. Nak story? pepaham la bila setiap tingkap bilik di seal...paku tutup rapat...sebab belakang hotel tu ada landasan kereta api. Dah banyak kes bunuh diri kat area tu. Gambar2 yang tergantung kat dinding plak semua gambar orang pakai baju kembang2..era 1829 cam tu la..Hotel paling antik yang pernah aku tengok. Lif pun pakai grill. Huh..2 hari lepas trip tu, masing2 bawak gambar yang dah cuci. And we confirmed that, pintu toilet yang kitorang dah tutup. Sebenarnya dalam gambar masih terbuka luas. And 1 of our pic seems so weird. Got a white cam kain antara kitorang. And gambar tu still aku simpan dalam arkib album lama aku. Tak bule scan sebab lekat kat sticky album. One more things, selepas 2 tahun..hanya gambar tu jadi cam buruk terbakar. Sedangkan gambar2 yang lain, cun melecun lagi. So, weird.

Cerita hantu from malay...korea...jepun...thai...chinese..omputih...bombay...philipines...semua aku dah tengok...onedays, my sweetheart ask me to stop.."jangan tengok dah cerita hantu"..sebab aku cepat cuak..and terlalu banyak imiginasi pasal hantu. Salah satu sebab why aku berenti tengok cerita2 hantu...1st, my dear sweetheart dah melarang...2nd, sebab cerita hantu kebanyakannya semakin lama...semakin sama...hantu bunuh orang...kejar orang...orang yang tak bersalah pun kena bunuh. Kau pegi bunuh orang yang aniaya kau dah la. Naik sakit hati pulak kat hantu rasa. Haha. 

Perkara paling aku tak suka bila dah stop tengok cerita2 hantu ni, perasaan takut dah makin menebal plak. Bila aku try tengok cerita hantu skali,mula la aku paksa orang teman pegi toilet la...Tak kisah lah..yang penting ada sebelum aku tidur. Aku akan pastikan ada orang teman. Erm...Ah....tak rock tul..
There was an error in this gadget