Labels

Pages

Friday, July 22, 2011

He's so hard to understand.

Here da story..again n again..about she loves...he loves...loves..loves..loves...bored??For me, this is different. Here u go...ceritera cinta yang aku ulas dari membe aku...


Ni cerita yg aku cilok dr membe aku.Best jugak kisah idup dia. Da macam drama...
Pertama kali membe aku bawak jumpa officemate dia kat pusat karoke. Segan yg amat tu tak taw nak kata la. Sorang mamat nama Zul datang. Cuba berbaik and sekali gus amik no fon aku. Aku yang bodoh lagi bangang ni pun bajet ok la kot klu buat membe. Dan aku ternampak seseorang yang ada duplicate muka exbofren aku suatu ketika dulu.Tapi pakai ekoq mata ja la. Yang membezakan dia ngan exbofren aku adalah.....cuba teka...cuba teka...pungkok tonggeknya. Ya...sangat berbeza. Sebulan lepas tu, aku tolong belikan Oblonge kt membe aku yg shif malam tu. Tak dijangka, rupanya mamat duplicate muka exbofren aku ni pun shif malam. Dia tengah dok kat kaunter dengan muka ketat. Dalam hati aku..pehal mamat ni, tak puas ati ngan aku, ckp aa...harggkkptuiiii!!!....lepas aku bg burger kt membe aku..Membe aku ni ckp kat mamat muka ketat tu.."oii...ni ida la..hg pasai pa buat muka camtu"...mamat tu kata.."laa..tak dak pa haih..."...lepas aku settle ngan membe aku..then blah balik. Untuk setiap kalinya membe aku balik keja, mesti ada isu yg best2. Aku suka dengarr!!aku kan pendengar yg setia. Satu part yg buat aku rasa hangin ja ngan mamat muka ketat tu..membe aku ckp..."si Mad(mamat) kata kat aku..apa la yg ada kat hg ni yg si zul tu dok bangga sgt..bkn ada pa pn"..hoih..mmg mcabar kewibawaan..and terus aku ngecop mamat muka ketat ni as my enemy..lalu ku buang jejauh yg dia tak sama langsung dengan exbofren aku..Aku pun pernah la tanya si zul tu "apsal Mad tu cam benci saya??pandang cam saya cam musuh lama"...si Zul pun cakap.."ala, dia mmg camtu..tak yah pikiaq lah"...then aku buat bijak ja...ignore ja..

2 bln berikutnya...membe aku ajak g karok ramai2..ada 2 org lelaki...ngan 5 org pompuan..perghhh...ramaiiii....segan tu memang la...tpi demi membe ku tercinta..tengah bersiap2...membe aku ckp salah sorg laki yg ikut tu si muka ketat..ayarkkk...adeh...erm..biaq lah..so, 3 jam mereka bergendut dalam tmpt karok tu. Aku hanya tengok..n belek ja..gelagat diorang. Si muka ketat ni memang nampak la keplayeran, kesosialan, and tak pandang sebelah mata pun kat aku. Aku pun buat kering ja la. Dalam ati aku, sah..mmg dia ni x mungkin jadi membe aku...lepas tu kitorang pegi makan nasik ikan bawal..bersembang aja la...yang lelain ada gak la sembang2 ngan aku. Takda la aku rasa janggal sgt. Disebabkan muka ketat yg belanja..lalu dengan berat hatinya aku mengucapkan,"tima kasih Mad"...dia dengan muka ketat cuma cakap.."ha..ok..ok"...gila beb belagak..time tu, nak ja aku lompat atas meja sambil tunding jari kat dia..hey..hey..hey hg jebat...eh...silap skrip...hey...hey..hey...Mad..hg ingat aku kelapaq sgt hg blanja...piiirahhhhh...nah..kau cium tapak kaki aku...wacha...begitu la keadaan yg aku tengah imagine masa tu..Hakikatnya, aku tengah berlalu pegi ngan membe aku.

Sebulan lebih berlalu....membe aku sekali lagi ajak kuaq lepak, bersama mereka si muka ketat  dengan membe bek nya..mie..Berempat. On the way ke Queensbay..tetiba si Mad ni cakap elok ngan aku...sembang bagai...aku ni bila orang da baik, ermmmm..cair la balik..Masa pegi beli Takotao kat queensbay..tunggu benda tu siap...membe aku gi bayar...al-maklum..belanja la katakan...aku yang tengah tunggu sengsorang berjauhan sikit dari Mie and Mad..Tetiba si Mad tu meh sebelah sambil tanya pasal kueh tako tu..."ey, depa letak apa haa dlm tu"..dup..dapp..dup..dap...dup..adeh..dlm hati aku..alahhh..jauh la sket...alah jgn la dekat...aduh..jantung aku...hey, apa ko buta ka kat menu tu ada tulih apa inti dalam tu..dengan muka gelabah bewak..aku pun cakap.."er..aku nak p tengok membe bayaq sat"sambil berlari2 anak kucing carik membe aku...arghhh...selamatkan iman kuuu...Jalan punya jalan, lepak kat kedai charkoewtiaw plak...kat situ, hati kembali reda..membe aku keja bertekak ngan mie. Memang kecoh la tempat tu..aku pun gelak sakan...hahaha...Aku rasa, time tu macam semua dah lama kenal...rasa cam membe baik.Membe ku, mad,mie and aku. Pelan2 aku rasa diorg ni bule buat membe. Bestfren okayyy....Sejak tu, diorg selalu ajak kuar. 

Lepas tu, membe aku bercuti.Seminggu lebih gak la. Dengan rasa nak x nak..dengan rasa kurang yakin tapi buat2 yakin dengan iman aku ni...aku pun keluar dedua ngan dia..last2..kitorang jdik bestfren...kau tumbuk aku..aku tumbuk kau...mengingatkan aku dengan membe laki aku yg hilang suatu ketika dulu..memang kalau orang tengok gelagat kitorang tu orang akan kata...dua sahabat yg gilakkk!!!tengok wayang...lepak makan...begitu la hari2 semenjak membe aku tak dak...Bila membe aku balik dari bercuti, aku ngan Mad ni da macam tak biasa plak kalau keluar ramai2...kitorang akan jadi pendiam...balik ja rumah..mula la bermesej2..kau kutuk aku..aku kutuk kau...kamu maki aku..aku maki kau...story morry..And pernah aku cakap yang aku akan bina hidup ngan seseorang..nama pun membe..of cos la aku cerita..then mula tu nampak dia sokong..tapi buat muka ketat..aku pun tak paham..sebenaqnya..dia rasa sedey sebab nanti dia dah tak da kawan cam aku..gila2...sebab bila kawin nanti...of cos la da tak bule huhahuha lg...nama pun bini org. So, sementara masih ada masa..kitorang plan ramai2 pegi jln2...And masa tu la aku semakin kenal Mad..rock2 dia pun...dalam hati, ada taman tema kanak2..rasa selesa bersembang..lepak...sambil melihat keindahan alam..tak semena2, dia usap pala aku..selalunya aku tepis sapa2 yg pegang pala aku..tapi kali ni dengan Mad..aku pun tak taw mcm mna aku bole just biar ja dia pegang n usap rambut aku...rasa macam adik ngan abang pun ada...rasa cam sahabat baik gila2 pun ada..rasa cam sesuatu yg xtak dapat diungkat dengan kata2...syg??

Sblum blik bjln2, aku antaq msg sesuatu kt dia...soklan stupid penah aku bagi kt org."bole tak aku nk jadi awek hg slama 20 minit?"...but then soklan tu mjadi basi begitu sahaja setelah aku cuba mcari dia kesana..kesini..namun dia x ada ditengah keramaian org tu. Then, aku ketuk pala aku sendiri smbil marah kt diri..oi, ko sedar sket diri ko tu..ko tu pompuan...bongok..kejadah apa yg ko buat ni..ahh...aku just rasa selesa yg amat..y..y..y..him??y him?...then anggap ja soklan tu xpenah wujud. Kitorang jadi cam kayu bila dok ramai2..tpi ckp bnyk bila berdua..suka kena mengena..lama2 aku cub hindari semua ni...walaupun tertanya..best tak jadik awek dia??best tak jadik org yg dia syg..aku selalu ingtkan diri aku..jangan wehhh...jgn main ngan api...

Months..by months..dia dah mula luah isi hati...walaupun berkali2 aku ingat kan dia...jgn letak harapan...jgn letak harapan...jgn letak harapan...dan aku ingtkan diri aku jugak...i'm just his exgf's clone...aku ni just mengingatkan dia kat xgf dia..then skali lagi, aku tambah lagi kunci dalam hati aku..jgn fall in love..pls...jgn...stay away from it..but again n again...he cames...aku ni, klu tak nampak muka dia...tak pa..ati aku akan keras..tapi bila nampak muka dia, adeh....dey...dey...dey...rasa cam, ahh..sygnya kat dia..dan dia mula realize...yg aku tak sama langsung ngn xgf dia..tu yg buat hati aku tbuka...semakin tbuka...aku cuba pejam mata...hakikatnya aku tengah main ngan api..

Weeks later...everything comes complicated...comes from everywhere...i'm a fragile gurl...aku bukan manusia yg boleh handle masalah...walaupun dia selalu ada..tapi it is too heavy for me to grab it...feels like...sesuatu yg aku suka dah ada depan mata..tapi aku tak mampu grab...ibarat kita pegang burung merpati la..tak bole kuat sangat...nanti mati..tak bole longgar sangat..nanti terlepas..but, lama mana kita mampu bertahan..lama mana kita mampu tengok merpati tu dalam kelemasan..lalu terpaksa kita lepaskan..sama la dengan aku...lama mana aku mampu tengok dia terluka..sampai bila aku nak biar dia dalam derita...walaupun berkali2 dia cuba yakinkan aku..tapi, jauh disudut hati dia tu...aku taw dia sedang terluka...sampai bila dia nak tunggu...from enemy comes to fwen...from fwen comes to lover..aku perlukan masa untuk end up semua ni...samada aku amik burung merpati letak dalam sangkar or aku lepaskan dia bebas carik life idup dia sendiri..satu kata2 yang aku pegang sampai mati.."kalau kita sayang orang tu, tak semestinya kita kena memiliki..kalau jalan itu sedikit derita untuk dia namun didepan sana ada kebahagiaan yg dia bole grab...tak salah kalau kita lepaskan dia demi kebahagiaan dia"...Lalu aku tekad...further study...masa tengah belajar tu, aku akan nampak jalan...aku yakin....aku akan semakin matang dalam membuat keputusan..aku pelik, kenapa org nk lukakan hati dia sedangkan mudah ja nak buat dia bahagia..mudah aja nak buat dia tersenyum..mudah ja nak buat dia ketawa..dia mungkin mudah stress, tpi dia mudah reda...klu dia marah, jgn potong ckp dia..dgr dulu,da abis bru ckp lek lok..slowtalk..benda yg dia xsuka jgn buat(tpi aku slalu bangkang la ckp dia)..klu nak fight, biar dia menang dulu, pastu baru kita slow2 fight blik..da mcm lawan tomoi daaa..risaw..bimbang..sayang..rinduuu..cinta...hanya tuhan yg tahu..mampu ataw tak, hanya msa yg menentukan..lalu sebuah lagu ku tujukan untuk dia...dari Siti Nurhaliza...Melawan kesepian..cuma aku alih tempat aku tu kepada dia agar dia tabah dalam menjalani sebuah kehidupan yang hakiki..

Apapun yang terjadi, berjalanlah tanpa henti..
Air mata tertahan, waktu untuk dijatuhkan..

Nanti kita kan tahu, betapa bijaknya hidup..
Sepahit apapun ini, pelajaran yang berarti..


Semoga kepergianku,tak akan merubah apapun..
Semoga mampu kau lawan,
kesepianmu…


Lirik lagu yg aku kirakan mudah untuk aku terangkan segalanya. Apa pun masalah yg dia hadapi, aku harap sangat dia boleh handle dengan bijak. Jangan disalahkan takdir...jangan disalahkan Dia...harus diingat...dunia ni bukan milik kita...dan Dia tidak menjadikan hamba2nya sekadar untuk dipersiakan...satu lagi doa yang aku pegang sampai mati bila aku ditimpa musibah..

"Seandainya apa yang berlaku ni adalah hukuman untuk dosa2 hamba Mu yg lepas...Ku mohon agar diringankan..Namun, seandainya apa yg berlaku ni adalah ujian yg Kau beri utk melihat kesetiaan hamba Mu...lalu aku redhaaaa"

Seandainya kita ada jodoh...Alhamdullillah...aku terima seadanya..Malah aku berjanji akan membahagiakan kau..tapi seandainya kau bertemu dengan seseorang yg lebih baik dari ku..teruskanlah...aku takkan berdendam...aku takkan menyalahkan..malah aku akan bersyukur kiranya kau bahagia...

-TAMAT-

Kita masuk bab rumusan plak. Ni kisah ida( bkn nama sebenar) and Mad(juga bkn nama sebenar) yang mana si Mad ni boya tembaga lalu bertemu dengan seorang gadis lurus bendul la aku agak dan jatuh cinta sekelip mata macam tu. Yang aku pelik tu, er...bukan nak hina ka pa..si ida ni tak dak la lawa mana pun nak dibanding dengan aweksss Mad yang lepas2. Boleh bayang tak, si Mad ni penah ada awek german..awek korea....segala model2 dia sapu...sebab si Mad ni kategori ada rupa la..dan jenis tahap sosial tak taw nak kata. Nak dijadikan cerita, si Ida ni dah ada bofren la pulok...Si Mad ni taw, tapi nak jugak2 si Ida tu..Mad tu skali gus dah berubah. Klu dulu dia kaki pompuan, sekarang setia nak mampus...Klu dulu dia kaki amik ubat(laloq)...now dia dah stop..klu dulu dia isap rokok 2 kotak sehari..now dia dah isap rokok 1 kotak sehari. Klu dulu Mad tu punya prinsip.."arghh g mampus aa pompuan...senang dapat..senang tinggal" now...Mad tu tahap merayu2 nak si Ida tu..pergh...aku pun tak taw camna nak tulun si Ida tu. So Ida punya perancangan...Dia memilih untuk pergi jauh...dan akan lost contact ngan semua orang. Lagipun ida serba salah ngan bofren dia. Walau pun bofren dia tak sebaik Mad..Ida tetap memilih bofren dia jugak kot..Aku selalu tengok si Ida tu nangis. Semoga kau tabah wahai teman....Kepada si Mad...semoga kau pelajari erti idup yg sebenar...tak semua pompuan kau bole dapat...dan mengertilah...kau akan berjumpa orang yang lebih baik seperti yang ida mahukan..insyallah....
There was an error in this gadget