Labels

Pages

Monday, August 8, 2011

Big bro comes to break it

For sudden
he change...

For sudden
he goes...

For sudden
he ignore..

For sudden
..he leaves...

He's totally has changed. For a moment we've him, now seems like he's not belong to us...not amongst us. He quite lost in his own way. So, we've just to let him go. He got married, got life, got wife n child. So, what's more we aspect to need us. He just already gone. Bukan kitorang mintak, tapi dia sendiri yang nak menjauhkan diri. Bukan kami marah....cuma berkecil hati. Dari dulu, sampai sekarang kitorang tak kisah pun kalau tak da duit asalkan mak abah dapat hantar duit untuk sara study dia kat sana. Kitorang nampak macam mana mak abah ikat pewot demi sara anak2 dia...And he got married masa dia tengah belajar lagi...we've tried to satisfy him. But when he got newlife, everything just change. Meh la aku nak story mori sket...da lama aku simpan dalam hati napa kitorang jadik camni..

Dulu, dek kerana politik...u did called our dad "otak sempit"...masa tu belajar pun tak abih lagi. 

Now, dek kerana politik..u did letak maruah adik sendiri kat bawah...biar orang ngata tentang adik sendiri. Bukan takat your wife hina kitorang, kawan2 yg kononnya seperjuangan Islam pun turut terlibat. Sebenarnya, itu aku tak terkejut sangat sebab dah biasa pun..

Paling aku terkejut, bila dia just comfortkan biras mak abah ja. Mertua datang dari jauh tak SINGGAH langsung jenguk mak abah aku..Ada dia bawak??takkk...dia bawak mertua dia gi jalan2..abah tau pun sebab selisih and abah nampak. U know whut big bro, mak bertakung ayaq mata beb masa cerita tu. Bole kira la beb berapa kali dia bawak family sendiri pegi jalan2. Yela kan, kitorang tak hebat dari segi agama macam dia. Malu aaa beb jalan ngan family yang tak da ciri2 Islamiah cam kitorang ni. 

Bab tanggungjawab dia dengan adik2, kitorang dah tak kisah dah...walaupun dulu memang kitorang pertikai kat mak abah sampai mak abah tak bole nak jawab. Tapi sekarang, tak palah..jaga lah family yg diagung2kan sangat tu. Kitorang dah biasa susah sama2..senang sama2...so, kitorang bantu ja lah antara satu sama lain sendiri2..selama ni pun memang macam ni pun. 

Baru ni aku balik cuti, mak abah asyik cerita kononnya dia dok tanya bila adik2 nak balik..nak ajak buka posa sama2...Well, we did get home....tapi mana??batang hidung pun tak nampak..cuti sabtu ahad, tak leh ke call tanya mak abah..adik2 da balik ke belum..tu pun kalau dia betul2 bersungguh la...As i thought, nurani seseorang kan...Kalau kitorang tak balik skali pun, tak bole ke bukak posa kat umah mak abah sekali skala??Dah la dok satu negeri...kentut pun orang bole dengar, 1st day posa tu tak ley ka bukak posa skali ngan mak abah...Mak abah buka posa dengan apa, ada dia pedulik??Time keja, bole pulak datang..tu pun sebab nak hantar anak suruh mak ngasuh. 

Itu antara dia ngan mak abah..antara dia ngan kitorang, huh..takyah cerita la kot...tapi aku ingat sampai mati apa yang wife dia ngata kat kitorang adik beradik...thanks a lot...dah tu, dah wife dia salah, suruh kitorang plak pegi mintak maaf..kejadahhh!!!...Kalau sekali dua tu, tak pa la kami beralah..tapi kalau dah berkali2..sampai naik nanah dah mata ngan telinga ni...rasanya, enough la kot...thats it...



Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan tiba!!

Memandangkan sekarang ni aku terpaksa bukak puasa sorang2 sebab housemate aku dah pindah, rasa malas gila nak pegi bazar ramadhan walaupun aku taw mesti ada creampuff n puding teloq...muah..ma feveret....Lauk feveret aku plak kerabu mangga..yeha...tapi itu hanya impian..kelmarin, aku sekadar nak beli air soya gula putih tapi punah semua harapan, bukan setakat soya...air sirap pun habih..pelik tak..pelik tak..pelik tak. Orang yang ada family..mak2 budak pun beli air ka...awat tak bancuh ja kat rumah...Grrr...sabooooor jelah...

Aku yang hampir2 pitam tu, terus pegi beli milo air kat KFC walaupun mahal tahap 3 kali ganda dari bazar ramadhan...huh...yang pastinya...1st posa memang semputtt...ramai nak mampusssss...apa yg diorg kebulur sangat pun aku tak taw...haissh...ni yang buat bahu kiri aku berat nihh..adeh...adeh..

Sempena bulan ramadhan ni, aku nak mngucapkan Selamat Berposa..tak mo skip2 haaa..hanya yang mana tuhan bagi cuti ja bule..and di bulan penuh kebesaran ni, aku memohon moga2 doa aku termakbul...dan berharap agar dipermudahkan segala urusan...aminnn 

Friday, July 22, 2011

He's so hard to understand.

Here da story..again n again..about she loves...he loves...loves..loves..loves...bored??For me, this is different. Here u go...ceritera cinta yang aku ulas dari membe aku...


Ni cerita yg aku cilok dr membe aku.Best jugak kisah idup dia. Da macam drama...
Pertama kali membe aku bawak jumpa officemate dia kat pusat karoke. Segan yg amat tu tak taw nak kata la. Sorang mamat nama Zul datang. Cuba berbaik and sekali gus amik no fon aku. Aku yang bodoh lagi bangang ni pun bajet ok la kot klu buat membe. Dan aku ternampak seseorang yang ada duplicate muka exbofren aku suatu ketika dulu.Tapi pakai ekoq mata ja la. Yang membezakan dia ngan exbofren aku adalah.....cuba teka...cuba teka...pungkok tonggeknya. Ya...sangat berbeza. Sebulan lepas tu, aku tolong belikan Oblonge kt membe aku yg shif malam tu. Tak dijangka, rupanya mamat duplicate muka exbofren aku ni pun shif malam. Dia tengah dok kat kaunter dengan muka ketat. Dalam hati aku..pehal mamat ni, tak puas ati ngan aku, ckp aa...harggkkptuiiii!!!....lepas aku bg burger kt membe aku..Membe aku ni ckp kat mamat muka ketat tu.."oii...ni ida la..hg pasai pa buat muka camtu"...mamat tu kata.."laa..tak dak pa haih..."...lepas aku settle ngan membe aku..then blah balik. Untuk setiap kalinya membe aku balik keja, mesti ada isu yg best2. Aku suka dengarr!!aku kan pendengar yg setia. Satu part yg buat aku rasa hangin ja ngan mamat muka ketat tu..membe aku ckp..."si Mad(mamat) kata kat aku..apa la yg ada kat hg ni yg si zul tu dok bangga sgt..bkn ada pa pn"..hoih..mmg mcabar kewibawaan..and terus aku ngecop mamat muka ketat ni as my enemy..lalu ku buang jejauh yg dia tak sama langsung dengan exbofren aku..Aku pun pernah la tanya si zul tu "apsal Mad tu cam benci saya??pandang cam saya cam musuh lama"...si Zul pun cakap.."ala, dia mmg camtu..tak yah pikiaq lah"...then aku buat bijak ja...ignore ja..

2 bln berikutnya...membe aku ajak g karok ramai2..ada 2 org lelaki...ngan 5 org pompuan..perghhh...ramaiiii....segan tu memang la...tpi demi membe ku tercinta..tengah bersiap2...membe aku ckp salah sorg laki yg ikut tu si muka ketat..ayarkkk...adeh...erm..biaq lah..so, 3 jam mereka bergendut dalam tmpt karok tu. Aku hanya tengok..n belek ja..gelagat diorang. Si muka ketat ni memang nampak la keplayeran, kesosialan, and tak pandang sebelah mata pun kat aku. Aku pun buat kering ja la. Dalam ati aku, sah..mmg dia ni x mungkin jadi membe aku...lepas tu kitorang pegi makan nasik ikan bawal..bersembang aja la...yang lelain ada gak la sembang2 ngan aku. Takda la aku rasa janggal sgt. Disebabkan muka ketat yg belanja..lalu dengan berat hatinya aku mengucapkan,"tima kasih Mad"...dia dengan muka ketat cuma cakap.."ha..ok..ok"...gila beb belagak..time tu, nak ja aku lompat atas meja sambil tunding jari kat dia..hey..hey..hey hg jebat...eh...silap skrip...hey...hey..hey...Mad..hg ingat aku kelapaq sgt hg blanja...piiirahhhhh...nah..kau cium tapak kaki aku...wacha...begitu la keadaan yg aku tengah imagine masa tu..Hakikatnya, aku tengah berlalu pegi ngan membe aku.

Sebulan lebih berlalu....membe aku sekali lagi ajak kuaq lepak, bersama mereka si muka ketat  dengan membe bek nya..mie..Berempat. On the way ke Queensbay..tetiba si Mad ni cakap elok ngan aku...sembang bagai...aku ni bila orang da baik, ermmmm..cair la balik..Masa pegi beli Takotao kat queensbay..tunggu benda tu siap...membe aku gi bayar...al-maklum..belanja la katakan...aku yang tengah tunggu sengsorang berjauhan sikit dari Mie and Mad..Tetiba si Mad tu meh sebelah sambil tanya pasal kueh tako tu..."ey, depa letak apa haa dlm tu"..dup..dapp..dup..dap...dup..adeh..dlm hati aku..alahhh..jauh la sket...alah jgn la dekat...aduh..jantung aku...hey, apa ko buta ka kat menu tu ada tulih apa inti dalam tu..dengan muka gelabah bewak..aku pun cakap.."er..aku nak p tengok membe bayaq sat"sambil berlari2 anak kucing carik membe aku...arghhh...selamatkan iman kuuu...Jalan punya jalan, lepak kat kedai charkoewtiaw plak...kat situ, hati kembali reda..membe aku keja bertekak ngan mie. Memang kecoh la tempat tu..aku pun gelak sakan...hahaha...Aku rasa, time tu macam semua dah lama kenal...rasa cam membe baik.Membe ku, mad,mie and aku. Pelan2 aku rasa diorg ni bule buat membe. Bestfren okayyy....Sejak tu, diorg selalu ajak kuar. 

Lepas tu, membe aku bercuti.Seminggu lebih gak la. Dengan rasa nak x nak..dengan rasa kurang yakin tapi buat2 yakin dengan iman aku ni...aku pun keluar dedua ngan dia..last2..kitorang jdik bestfren...kau tumbuk aku..aku tumbuk kau...mengingatkan aku dengan membe laki aku yg hilang suatu ketika dulu..memang kalau orang tengok gelagat kitorang tu orang akan kata...dua sahabat yg gilakkk!!!tengok wayang...lepak makan...begitu la hari2 semenjak membe aku tak dak...Bila membe aku balik dari bercuti, aku ngan Mad ni da macam tak biasa plak kalau keluar ramai2...kitorang akan jadi pendiam...balik ja rumah..mula la bermesej2..kau kutuk aku..aku kutuk kau...kamu maki aku..aku maki kau...story morry..And pernah aku cakap yang aku akan bina hidup ngan seseorang..nama pun membe..of cos la aku cerita..then mula tu nampak dia sokong..tapi buat muka ketat..aku pun tak paham..sebenaqnya..dia rasa sedey sebab nanti dia dah tak da kawan cam aku..gila2...sebab bila kawin nanti...of cos la da tak bule huhahuha lg...nama pun bini org. So, sementara masih ada masa..kitorang plan ramai2 pegi jln2...And masa tu la aku semakin kenal Mad..rock2 dia pun...dalam hati, ada taman tema kanak2..rasa selesa bersembang..lepak...sambil melihat keindahan alam..tak semena2, dia usap pala aku..selalunya aku tepis sapa2 yg pegang pala aku..tapi kali ni dengan Mad..aku pun tak taw mcm mna aku bole just biar ja dia pegang n usap rambut aku...rasa macam adik ngan abang pun ada...rasa cam sahabat baik gila2 pun ada..rasa cam sesuatu yg xtak dapat diungkat dengan kata2...syg??

Sblum blik bjln2, aku antaq msg sesuatu kt dia...soklan stupid penah aku bagi kt org."bole tak aku nk jadi awek hg slama 20 minit?"...but then soklan tu mjadi basi begitu sahaja setelah aku cuba mcari dia kesana..kesini..namun dia x ada ditengah keramaian org tu. Then, aku ketuk pala aku sendiri smbil marah kt diri..oi, ko sedar sket diri ko tu..ko tu pompuan...bongok..kejadah apa yg ko buat ni..ahh...aku just rasa selesa yg amat..y..y..y..him??y him?...then anggap ja soklan tu xpenah wujud. Kitorang jadi cam kayu bila dok ramai2..tpi ckp bnyk bila berdua..suka kena mengena..lama2 aku cub hindari semua ni...walaupun tertanya..best tak jadik awek dia??best tak jadik org yg dia syg..aku selalu ingtkan diri aku..jangan wehhh...jgn main ngan api...

Months..by months..dia dah mula luah isi hati...walaupun berkali2 aku ingat kan dia...jgn letak harapan...jgn letak harapan...jgn letak harapan...dan aku ingtkan diri aku jugak...i'm just his exgf's clone...aku ni just mengingatkan dia kat xgf dia..then skali lagi, aku tambah lagi kunci dalam hati aku..jgn fall in love..pls...jgn...stay away from it..but again n again...he cames...aku ni, klu tak nampak muka dia...tak pa..ati aku akan keras..tapi bila nampak muka dia, adeh....dey...dey...dey...rasa cam, ahh..sygnya kat dia..dan dia mula realize...yg aku tak sama langsung ngn xgf dia..tu yg buat hati aku tbuka...semakin tbuka...aku cuba pejam mata...hakikatnya aku tengah main ngan api..

Weeks later...everything comes complicated...comes from everywhere...i'm a fragile gurl...aku bukan manusia yg boleh handle masalah...walaupun dia selalu ada..tapi it is too heavy for me to grab it...feels like...sesuatu yg aku suka dah ada depan mata..tapi aku tak mampu grab...ibarat kita pegang burung merpati la..tak bole kuat sangat...nanti mati..tak bole longgar sangat..nanti terlepas..but, lama mana kita mampu bertahan..lama mana kita mampu tengok merpati tu dalam kelemasan..lalu terpaksa kita lepaskan..sama la dengan aku...lama mana aku mampu tengok dia terluka..sampai bila aku nak biar dia dalam derita...walaupun berkali2 dia cuba yakinkan aku..tapi, jauh disudut hati dia tu...aku taw dia sedang terluka...sampai bila dia nak tunggu...from enemy comes to fwen...from fwen comes to lover..aku perlukan masa untuk end up semua ni...samada aku amik burung merpati letak dalam sangkar or aku lepaskan dia bebas carik life idup dia sendiri..satu kata2 yang aku pegang sampai mati.."kalau kita sayang orang tu, tak semestinya kita kena memiliki..kalau jalan itu sedikit derita untuk dia namun didepan sana ada kebahagiaan yg dia bole grab...tak salah kalau kita lepaskan dia demi kebahagiaan dia"...Lalu aku tekad...further study...masa tengah belajar tu, aku akan nampak jalan...aku yakin....aku akan semakin matang dalam membuat keputusan..aku pelik, kenapa org nk lukakan hati dia sedangkan mudah ja nak buat dia bahagia..mudah aja nak buat dia tersenyum..mudah ja nak buat dia ketawa..dia mungkin mudah stress, tpi dia mudah reda...klu dia marah, jgn potong ckp dia..dgr dulu,da abis bru ckp lek lok..slowtalk..benda yg dia xsuka jgn buat(tpi aku slalu bangkang la ckp dia)..klu nak fight, biar dia menang dulu, pastu baru kita slow2 fight blik..da mcm lawan tomoi daaa..risaw..bimbang..sayang..rinduuu..cinta...hanya tuhan yg tahu..mampu ataw tak, hanya msa yg menentukan..lalu sebuah lagu ku tujukan untuk dia...dari Siti Nurhaliza...Melawan kesepian..cuma aku alih tempat aku tu kepada dia agar dia tabah dalam menjalani sebuah kehidupan yang hakiki..

Apapun yang terjadi, berjalanlah tanpa henti..
Air mata tertahan, waktu untuk dijatuhkan..

Nanti kita kan tahu, betapa bijaknya hidup..
Sepahit apapun ini, pelajaran yang berarti..


Semoga kepergianku,tak akan merubah apapun..
Semoga mampu kau lawan,
kesepianmu…


Lirik lagu yg aku kirakan mudah untuk aku terangkan segalanya. Apa pun masalah yg dia hadapi, aku harap sangat dia boleh handle dengan bijak. Jangan disalahkan takdir...jangan disalahkan Dia...harus diingat...dunia ni bukan milik kita...dan Dia tidak menjadikan hamba2nya sekadar untuk dipersiakan...satu lagi doa yang aku pegang sampai mati bila aku ditimpa musibah..

"Seandainya apa yang berlaku ni adalah hukuman untuk dosa2 hamba Mu yg lepas...Ku mohon agar diringankan..Namun, seandainya apa yg berlaku ni adalah ujian yg Kau beri utk melihat kesetiaan hamba Mu...lalu aku redhaaaa"

Seandainya kita ada jodoh...Alhamdullillah...aku terima seadanya..Malah aku berjanji akan membahagiakan kau..tapi seandainya kau bertemu dengan seseorang yg lebih baik dari ku..teruskanlah...aku takkan berdendam...aku takkan menyalahkan..malah aku akan bersyukur kiranya kau bahagia...

-TAMAT-

Kita masuk bab rumusan plak. Ni kisah ida( bkn nama sebenar) and Mad(juga bkn nama sebenar) yang mana si Mad ni boya tembaga lalu bertemu dengan seorang gadis lurus bendul la aku agak dan jatuh cinta sekelip mata macam tu. Yang aku pelik tu, er...bukan nak hina ka pa..si ida ni tak dak la lawa mana pun nak dibanding dengan aweksss Mad yang lepas2. Boleh bayang tak, si Mad ni penah ada awek german..awek korea....segala model2 dia sapu...sebab si Mad ni kategori ada rupa la..dan jenis tahap sosial tak taw nak kata. Nak dijadikan cerita, si Ida ni dah ada bofren la pulok...Si Mad ni taw, tapi nak jugak2 si Ida tu..Mad tu skali gus dah berubah. Klu dulu dia kaki pompuan, sekarang setia nak mampus...Klu dulu dia kaki amik ubat(laloq)...now dia dah stop..klu dulu dia isap rokok 2 kotak sehari..now dia dah isap rokok 1 kotak sehari. Klu dulu Mad tu punya prinsip.."arghh g mampus aa pompuan...senang dapat..senang tinggal" now...Mad tu tahap merayu2 nak si Ida tu..pergh...aku pun tak taw camna nak tulun si Ida tu. So Ida punya perancangan...Dia memilih untuk pergi jauh...dan akan lost contact ngan semua orang. Lagipun ida serba salah ngan bofren dia. Walau pun bofren dia tak sebaik Mad..Ida tetap memilih bofren dia jugak kot..Aku selalu tengok si Ida tu nangis. Semoga kau tabah wahai teman....Kepada si Mad...semoga kau pelajari erti idup yg sebenar...tak semua pompuan kau bole dapat...dan mengertilah...kau akan berjumpa orang yang lebih baik seperti yang ida mahukan..insyallah....

Thursday, June 2, 2011

bubble and me

bubble2 in the air...


watch me.


Yey...stand up..play with it..ni da tahap kemaruk la ni..


tetiba ada plak budak dtg main pegang2 bubble aku...haha..cuteee
Lega..rileks...hilang tensen aku lepak sambil main buih sabun yg org jual kat tepi2..syokkkk!!!...fun ja rasa...abih ja main semua tu..ermmmm...hilang la fun aku...maka prob datang balik..ayark!!

Tuesday, May 31, 2011

New me...



Hah...here i am. Berkoya dengan rambut baru mata mat saleh celup. Saja nak jadi orang baru. Cuba jadik orang baru. Teringin nak jadik orang baru. Melangkah jadik orang baru. Tapi, semua tu kadang hanya menjengah sekejap je dalam hidup ni. Lepas tu, problem yang sama datang balik. Kadang tu bila kita nak berubah jadik lebih baik, ada je lah benda lain yang datang tarik...and peluk aku kuat2 supaya aku tak lari dari masalah. Pergh....pegi la mana pun tetap aku jadik aku...penat dah...penat sangat...Kalau bule nak hantuk ja pala kat dinding. So that aku dah tak ingat sapa2....aku lupa sapa aku....aku lupa nama aku sendiri...aku lupa kisah aku...supaa aku bole mula hidup dengan diri aku yang baru...develop benda baru..ibarat macam aku format data dalam kepala otak aku ni haaa....bilakah semuanya kan tiba....ohhh.....

Tuesday, May 24, 2011

Kucing ku Bobo...

Ni dia my kitty cat yg dah besaw....kalau korang ada follow blog ni dari awal....ada la story sket pasal si Bobo ni...mula2 start dari mula2 aku culik dari mak dia n now dah hampir jadi kucing jantan. Manja memanjang dia ni. Jenuh la jugak nak melayan dia. Ye aa...asal aku duduk ja, sebok nak dok atas riba. Nak orang gomol2 dia. Kadang2 terpikir. Ni jantan ka..pondan ni???ahaha....Oh Bobo....ku rindukan dirimu. 
Nanti aku nak dress up dia power2. Kasi jadi model. Bole la ngorat kucing kawan aku nama Nina..hahaha...

Wednesday, April 20, 2011

He's out there looking for her.

Based on the true story.

Name, didn't mention ok. Lets call him Zack. Zack ada sorang awek nama Zana yang sememangnye taste dia. Everthing about them was fun and happiness. Hubungan diorang memang dikagumi ramai la. Onedays his exgurlfren nama Zati amik tindakan drastik dengan mengorat hati mak bapak si Zack tanpa pengetahuan beliau. Sedang si Zack bercuti bersama Zana. Panggilan telefon dari kampung..tut..tut..tut...tertera nama mak si Zack nama Mak Limah (bukan cerita hantu kak limah balik kampung ye).

Mak Limah bercakap dengan nada yang serius," Zack, mak ngan abah dah masuk meminang Zati. Kira dah bertunang terus, 2 bln lagi Zack kawin ngan Zati."..Zack terdiam...dalam hati dia..what the hell?!!Dia buntu, namun dia tak explain lagi perkara sebenar kat Zana. Zack tekad balik kampung untuk selesaikan semua kebuntuan tu. 

Di kampung, Zack explain pada mak dan daddy dia yang dia dah ada Zana dan dia tak mau kawin ngan Zati. Mak abah dia terdiam. Dalam hati dia, hahh..lega...settle satu masalah. Oneday, daddy si Zack suruh buat loan konon nak settle masalah kewangan keluarga. Zack yang mendengar kata ni pun buat la loan. Last2, mak abah dia cakap, 

"semua perbelanjaan kenduri dah settle. Mak dan Zati dah call si Zana dan explain pasal ni. Dia pun dah boleh terima. Kau jangan nak pegi carik dia"...

Si Zack gelabah bewak. Apekah??terasa nak pitam seluruh badan. Lalu dia menelefon Zana...tiada jawapan....Zack bergegas ke rumah orang tua Zana...daddy Zana pun explain kat Zack dengan tutur kata yang baik,

"Zack, Zana tak da kat rumah. Pasal benda tu, takyah la diungkit2 lagi. Benda yang lepas biar lah lepas. Jodoh tu di tangan Tuhan. Zack kena teruskan hajat family Zack tu. Mereka nak yang terbaik buat Zack"...

Zack keliru...Sejak hari itu, tiada lagi khabar berita Zana...Zana hilang entah ke mana. Perkahwinan diteruskan jua. Zack cuba menerima takdirnya. Di jaga Zati dengan sebaiknya. Kini sudah memiliki dua orang cahaya mata. Kakak dan adik lelaki. Namun tidak seperti yang dilihat. Bahagia diluar, retak didalam (pergh...macam pasu bunga plak). Sudah 2 tahun Zack tidur diluar tanpa menyentuh Zati sebagai isterinya. Zack sudah cuba menerima, tetapi layanan dari Zati sangat merobek hatinya. Zati sering kali mempergunakan anak2nya sebagai kelemahan Zack. Segala kesusahan Zack, tidak Zati pedulik..(ayat, "ada aku kisah")...Lalu Zack semakin tertekan. Kini jalan yang diperolehi adalah dengan mengambil segala macam pil untuk ketenangan. Punya awek yang sering ingin mendampinginya kerana Zack punya kelebihan memiliki wajah yang menarik. Namun hatinya tetap kosong. Walaupun pelbagai kegembiraan yang diperolehi, tetap jiwanya..tersiksa..chewah..Di hati Zack, masih tertulis ZANA. ZANA. ZANA. ZANA....

Zack berubah sedikit apabila memiliki sahabat yang sedia mendengar. Walaupun kini dia punya seorang sahabat yang menjadi tempat beliau bercerita, namun dia seharusnya sedar...tidak selamanya begitu. Zack seharusnya tabah dalam dugaannya. Mencari ketenangan dalam bentuk yang lebih afdal. Menjadikan Allah sebagai tempat luahan hati yang hakiki. Dia Maha Mendengar. Sahabatnya itu sering kali sedih melihat keadaannya. Takut melihat dirinya tersilap langkah. Dan sering berdoa agar Zack berubah menjadi yang terbaik..Aminn....

Wednesday, April 13, 2011

Regret.

Dari tadika..masuk ke sekolah...dari sekolah masuk ke matrik..dari matrik masuk ke Universiti with pointless. Kalau dulu, aku menyesal dengan hidup aku kat matrik, kalau dulu aku asyik meratapi segalanya yang ada kat matrik. The truth is, aku bangga dengan semua tu. I've an experience yang mungkin tak semua orang ada. 2 years menetap kat matrik, everything has just discovered. Test benda2 baru. To be frens..to be in loves...to make mistakes..to be hurts..to be survives. All those things, aku terima dengan hati yang terbuka kerana menjadikan aku yang ini. Walaupun aku terjatuh...duduk..bangun balik...and walk again, still aku rasa puas hati sebab i've done what i want. I'd be what i want to be even that might be hurt. Sekurang2nya, aku ada history untuk mencernakan kematangan pada mereka yang baru melangkah masuk. Not just plain, but with colors. There's only one things that make me regret until now. Life hidup aku kat Universiti. Banyak benda aku tak buat. Banyak benda aku terlepas pandang. Banyak benda yang memang dalam genggaman aku, tapi aku lepas macam tu je. Who's fault? Salah aku. Salah aku dalam memilih kawan. Salah aku sebab tak da pendirian. Salah aku sebab tak pandai buat keputusan. Yang aku taw...pegi kelas...balik kelas...Aktiviti?none. i'm so pasive sedang kan masa kat sekolah and matrik, i'm the one of the active gurl. Aku tak menyesal pun kena clash masa kat matrik dulu. Aku tak menyesal bila semua orang boikot aku dulu. Aku tak menyesal bila in the names of fren comes to enemy. But aku menyesal, bila benda yang ada dalam genggaman aku...tapi aku lepas macam tu. Aku menyesal bila aku banyak habiskan masa di katil asrama with this shit!! frens. Aku menyesal  bila in the names of enemy comes to fren. Aku menyesal bila aku banyak ignore my truly dear sweetheart yg banyak berkorban. As we all knows, Universiti tu syurga aktiviti. I'm suppose to join him dalam banyak aktiviti. I'm suppose masuk je kelab2 yang aku minat..I'm suppose to leave this shit frens from trouble me.....stressed me..push me..Kadang2, bila aku dok termenung kat tepi beranda rumah...the tear comes out from no where and alwaz keep telling me that.."kau bodoh, dah berapa banyak benda yang kau dah ketinggalan."..untuk aku patah balik,there's no way out. Perkataan "KALAU" memang benda paling aku impikan...

KALAU lah masa tu boleh putar balik...

1. Aku takkan sombong ngan sweetheart aku kat Bidong and cipta memori daun kelapa kat Pulau tu.
2. Aku akan masuk semua kelab kesukaan aku..buat macam2 aktiviti..jungle tracking...hiking..swimming...etc
3. Make frens with others..aku mungkin ramai kawan...no heart feeling..
4. Pointer can be improved than i can't imagine. (sebab aku bole tengok turutan pointer aku setiap sem. Incase sem tu banyak bahana yg aku dapat dari 'in the names of fren'...then, result aku teruk. But incase i live happily without them..result aku more than aku bole bayang...3.7...satu sem la...but bila dah bahagi2..memang hancus)
5. Aku sendiri mungkin dah conduct satu program. 
6. Aku takkan lupa besday sweetheart aku. Malah sambut besar2an dengan membe yg sekepala.
7. Aku mungkin dah perform band dlm setiap pertandingan..
8. Aku jugak mungkin dah jadi feveret student for my supervisor.
9. Dan aku juga mungkin dah habih buat master kat Universiti tu...silap ari bulan tengah buat PHD..pergh..
10. Aku memang tengah banyak duit sebab aku tak perlu habiskan duit pada mereka2 yang bergelar 'frens with money'...(bayangkan satu sem 2 kali pegi KB semata2 nak jumpa pakwe diorg. Dah la penat drive...duit pun kena bagi..utk org lain plak tu..wth la...)
11. Memang banyak masa best aku untuk aku jadikan kenangan terindah....

Wahhh...banyaknya benda aku dah tertinggal...i'm wasting my time...wasting my money...rasa cam nak maki2 ja kat diri sendiri. And almost everyday, i keep saying this to my dear sweetheart..

"abg...sori sangat dulu tak spend time ngan abg...sori sangat syg bnyk ignore abg...sori sangat syg listkan diorg atas abg..i really wish, masa boleh putar balik"

Even he keep pujuk aku...said.." it's ok..benda dah lepas..biar lah..tak pe..."

Then i learn from it. Sekarang, aku cuma bertungkus lumus demi kebahagiaan aku dan dia...and so do my family...anggap ja, esok dah takda lagi. So, aku akan sentiasa alert to find happiness dari setiap sudut. Dan bila ada benda sekecil hama datang nak rosakkan kebahagiaan tu, sebab tu la aku cepat terasa...sedey...and marah...Aku cuma berfikir, ini je yang aku ada...ini je...for him...


People can say, sabar la...semua tu ada hikmahnya...redha je..itu ayat pemati bagi mereka yang have no ideas lagi dah. So, if korang ada dengar orang cakap camtu dengan memek muka yg blurrrrr je,means that dia dah kebuntuan idea..and might be dah bernanah telinga dengar..Lepas tu, pepaham sendiri la. Stop ja lah. Bukan nak hasut, actually bagi aku diorang tak perlulah nak remind benda tu banyak2 kali. Sah2 benda tu ada dalam kepala hotak kau sendiri kan. Kalau tak kerana sabar, dah lama kau buat benda2 bodoh kan. Kau pun ada agama..kau pun belajar agama...so, perkataan2 penamat tu memang dah sebati dalam diri kau. Rasanya tak perlu la orang nak remind..ulang2 cakap banyak kali. Argh...life..beratnyaa....

Wednesday, April 6, 2011

My dear neighbour.

Working time from 8 am to 5 pm. Rumah ku, syurga ku. Don't bother with that, okay. Rumah ku, bilik ku. Tu yang paling penting kat rumah tu. I'd stayed in the middle of the houses. So, kiri kanan rumah jiran2 yang sentimental. Sebelah kanan rumah aku, sebuah family yang warok samapi tahap nak didik anak tu dengan cara kurung kat luar rumah. Bukan dalam ye..."luar rumah" hookayy....Anak umur 3 tahun kena benda yang sama. Bukan aku nak pertikai cara dia didik, tapi bukan ke zaman sekarang dah tak boleh pakai cara macam tu. Zaman ni, terlepas pandang 5 minit je budak2, silap ari bulan ilang camtu. Kes jenayah import export budak dah makin popular la beb. Husband dia pulak memang jenih tabligh. So, bila aku or housemate aku tengah sidai baju kat luar..kena tenunggggggg dalam2....yelah, seksi sangat kot. Free hair, sluar pendek, singlet...haha...ye la, one of my housemate ni orang india. So, no wonder la kan. Kadang2 tu, bila husband balik dari masjid..kebetulan aku ngan wawa tengah sembang kat "dalam rumah" tapi bukak pintu la. Dia tenungggggg punyaaa syok. Nak je tanya "apa masalah mata kau tuuu..."..bukan apa, bini dia langsung tak tegur kitorang. Macam nyampah sangat la kot. Kang tak pasal2 dia tuduh kitorang ngorat laki dia yang ala2 apek senario plak. Huk...huk...

Neighbour aku yang sebelah kiri umah aku plak, unik sket. Pantang aku ngan wawa balik. Tak pun, pantang dengar bunyik enjin keta baru balik. Mesti dia keluar beramah mesra...

"Baru balik keje ke"...tak sempat aku nak jawab....dia tanya lagi..

"Ni kereta sapa?"...kadang2 bila sempat jawab..."kete abah"...lepas aku sebut....abahhhh...di ujung ayat bah tu..dia tanya lagi..

"Kete ni abah beli kat mana?"...aik...dalam ati..dia nak beli jugak ke.Macam biasa tak sempat aku nak abis kan ayat..

"er,bil letrik umah mahal tak??"

"Kenapa bil tu mahal ye?"

"lahir tahun berapa?"

"Pegi keje tadi buat apa?"

Soalan2 ni kira sikit je tu. Tak terjawab weh. Kadang2 tengah dia bertanya tu, aku lari terus masuk rumah. Tak pon kalau aku balik dia ada, aku buat2 cakap tipon. Berlakonnn!!!..ramah sangat, lenguh dagu nak menjawab. Atau pun kalau nak sidai baju, kitorang terpaksa ushar line. Dah macam military plak. Agak2 dia takda, apa lagi...kelam kabut keluar sidai baju. Tak kisah lah sidai macam macam pun, janji tersangkut kat luar and kering.haish...letihhh....

Wednesday, March 30, 2011

Feels like i want to yell on my face.

It has been a week. Still no progress. Got issues with family. And might not coming home till all this kind of shit problem solves. So, i suggest to make myself busy. And i've got kerja2 part time yang quite ok la. Am i that really in this bitch life? Ok..ok..I know that i shouldn't blamed this life but sometimes this all are gettin' worst. Dulu, i might be the one who always said..."thank you"..."i'm sorry"..."owh...could be my fault"..."my bad"...but now, nak sebut "thanks".."it's ok"...macam dah tak ada apa. Sampai tahap kalau kau melutut skali pun, belum tentu orang akan appreciate kau. Kadang2 terpikir, it's so different between my old me and now. Till when i'll be treatin' with my life like this. Am i gonna be somebody likes Uncle Ebeneezer Scrooge dalam criter A Christmas Carol yg selfish and hidup sorang2. Semua tu jadi sebab masa silam dia yg rumit.



Or likes Meryl Streep dalam criter The Devil Wears Prada. The successful women tapi hidup dalam keadaan alone and garang nak mampus. Standard andartu la. Success in life but fail in love. 




Sebenarnya diorang ni baik hati and got a beautiful life before but sebab pergolakan hidup..kasih sayang kurang..and melalui experience hidup, diorang jadi sangat selfish and ignore perasaan orang lain. Am i were gonna be like one of them??

Sunday, March 27, 2011

Cry out.

It seems so real. Somehow, my mom came sleep beside me and holding my hand even she's a hundred miles away from me. Suddenly, she call my name.."aween"...and when i open widely my eyes...she just there for a second...and..blink...I cried out loud and said..."aween sayang mak"...Punya payah aku nak bukak rahang aku cakap macam tu. Seems there was a very tight gum in my mouth...Then went i opened my eyes for real, i'd discovered around my room... There's no one there. There's no mom there. Only me with the dark room and felt so confusing. I back to sleep and wonder to figure out whether somethings might happen to my mom. I really wish to call her and hear the voices. But it was already 3.40 am..it wouldn't make sense if i call her at that time. Then i tried to sleep..waitin' for tomorrow.

8.45 am
I called my younger sis.."wey...orang perlis apa cer?"....my sis said with a heavy breath.."cer pala otak apa, ni yana tengah kena marah ngan mak sebab nak suruh yana amik couse medic. Mana la yana mampu bawak, apa mak ingat yana ni genius sangat ke. Wey..balik laa...udah2 la majok kat mak. Kak win tak dak, mak carik yana la tempat dia nak marah. Hadoih la..."....Haha...Kesian adik aku...By the way, thank God. Everything is ok and pray...


"please let me be the 1st in the list to be gone becoz there's 
only one thing i'm afraid of..to be alone and leaving 
 by everyone that i loved.."

Case closed.

Thursday, March 24, 2011

Bila makanan semakin menguasai..

Pegi mana2 pun, bila stop ja.."aku nak beli tu jap..lapaa"...Kalau dok sesajer, impossible tak mengunyah. Dapat kunyah daun saderi pun ok la. Hobi aku dengan housemate aku yg semakin menjadi2. MAKAN.

SHUSHI KING.

sebenar ni muka baru lepas tahan lapor. Haha..beratur panjang semata2 nak  dapat tempat kat sini.

Janji aku dapat makan nasik...lapor ni

Dah makan mee...nasik pun bantai gak..sedappp
Hari yg berikutnya lapar ROJAK TONGGEK plak.

gaya tonggek yg sama dengan aku..haha

haa..tengok2...camni gaya nak makan rojak tonggek...kang tumpah kena baju..sape susah..
Next day later..ROJAK DUDUK...kat Bagan..
time2 senja tak reti2 balik umah lagi

ha..makan..jgn tak makan..
Lepas kena gigit dengan nyamuk...baru memasing kalut balik umah..haha..Walau pun makan tu dah jadi satu hobi..tengah malam pun buleh bangun pegi melantak. Tapi tetap..badan kurus kering camni..oh....

Friday, March 18, 2011

Big gurl's don't cry.

Minggu lepas aku tinggal entry aku ni terbiar macam tu je just becoz i've got work where i couldn't connected with my own berukband. Plus, my dear sweetheart bercuti 4 hari kat Penang. So, bertungkus lumus la aku kerja sebab nak collect cuti jadi 4 hari. Even dah plan sebulan nak datang jenguk aku, still bos dia bagi extra work ajak pegi meeting kat KL. Maka 4 hari percutian yang aku kumpul tu, dah jadi 3 hari and 1 hari extra cuti tu akan aku guna untuk percutian akan datang. Hopefully la coz ada ura2 Si Jenz ajak bercuti kat Pulau Redang. I LIKE ISLAND. Now, dah 3 hari beliau pulang ke negeri penyu tu meninggalkan jambatan Pulau Pinang but still i can feels his warm lips kat dahi aku sebelum naik bas. Apa lagi, mula la berkaca2 mata aku ni tunggu nak berderai. Aku tak tunggu bas jalan so, aku bagi flying kiss and blah camtu je masuk kereta and nangis. Huwaaa...!!what a difficult moment i alwaz had. Percintaan jarak jauh la katakan. Most of my friend even kapel dengan orang jauh2 tapi kerja kat satu negeri. Paling jauh pun, negeri sebelah menyebelah.Tak pun one of them kalau datang jenguk, family siap boleh bawak pegi jalan2...dah macam menantu betul. Best kan...


Tamat je percutian ngan my dear sweetheart, selama 2 hari aku dah macam mayat hidup kat umah tu. Rasa kosong sangat. So, memandangkan 2 hari aku terasa sebu sangat...aku pun tidur seharian selama 2 hari tu. Mandi pun skali jew..ops!! Makan biskut je sebab aku capai je apa yg dekat ngan katil aku. Punya la malas nak gerak..haha...ops!!


Now, it has been a week..kelmarin aku pegi kat R&R area bagan...tepi pantai...sambil jerit....Abanggggggggggggggg!!!!!!...orang kat tepi2 semua tengok aku. Ada yang tengah memancing terus angkat pancing pegi pancing jauh sket dari aku..haha...ikan2 dia lari kot. Astu aku pegi carik rojak tonggek bagi menghilangkan derita dihati....Oh....

Wednesday, March 16, 2011

Judge a book by it's cover.

I wonder why dalam dunia ni penuh dengan hasad dengki. Kalau benda yang positif, it won't be an issued. Selalunya benda ngarut camni berlaku kat tempat kerja la. Masing2 nak tunjuk kuasa maka hilang hak asasi manusia bila kebanyakannya pejam sebelah mata bila nampak member buat salah. Tapi salah orang lain??Tapi normal la kan bila kebaikan orang kita tak nampak. Even kau buat kebaikan tu 3/4 dari keburukan yang 1/4 je. Still orang tetap nampak keburukan kau yang 1/4 tu. Kalau kau kerja 23 jam and kau rehat sejam. Orang akan nampak sejam kau berehat tu. Benda camni, mana2 tempat kerja pun ada. Yang membezakan kedaifan hak asasi manusia kat tempat kerja tu adalah berapa percentage yang buat perangai macam tu. Malangnya, tempat kerja aku ni ada 95% yang macam tu. Soooooo....critical. 

Biarlah kat sini aku bongkarkan segala rahsia yang ada. There's no need to be afraid. This is my blog, my area, and i can do what ever i want. Selama ni, aku diam je. Orang ni kutuk orang tu. Orang tu kutuk orang ni. Tapi bila bertembung, ma'aih...pijak kuman E.coli(spesis yang ada dalam najis korang) pun tak mati. Masa zaman orang tua yang berkuasa, krisis duit. Maza zaman orang muda yang berkuasa, bukan takat krisis duit....krisis segala bagai. Bila pikir2 balik, walaupun masa zaman veteren macam tak professional banyak salah guna duit..sekurang2nya...diorg pemurah and bole tolak ansur. Sebab diorang mula dari bawah and diorang tau apa rasanya jadik orang bawah. Orang bertaraf prof. and doc. pun bule cakap "Korang nak buat ape pun, buat la...as long as kerja siap it's ok...saya faham, kalau buat kerja time stress. Confirm kerja tu tak de kualiti". Tapi kalau orang yang dari awalnya terus2 pangkat tinggi or pegawai, even takde status doc or prof kat depan memerintah macam kuku besi. Ingat robot ke hapa. Kalau kau tak tau ape keje yang dia buat,  layak ke kau nak mempertikai apa keje yang dia buat time rehat? Sedangkan bos dia sendiri bagi kelulusan and tak kisah apa yang dia buat asalkan keje siap, kau pulak nak hangin tak puas hati bila orang bawah berehat. Kalau dia tengok movie skali pun, tapi tangan jalan and keje siap tepat pada waktunya kau nak pertikaikan apa lagi. Lagipun, that's not your bisnez right? Purak peranda kerja kau ke? Tak kan...Itu satu kes....

Ni ada lagi satu kes, bila orang keje tak de room..meja...yang spesifik. Time tak de keje nak buat, of cos la dia merayau. Bersembang. Sebab dia manusia biasa, takkan dia nak dok kerak congok camtu je. Kalau mesin, bole la shut down kejap pastu tepat pukul 5..kau on balik suis. They're human being beb. Kalau aku bos, aku tak kisah benda2 privasi yang diorang nak buat asalkan KERJA SIAP & KUALITI BAGUS...kalau silap key in data ke hapa baru la aku bagi amaran...AMARAN hokey...bukan terus judge cam tu..Kita bukan dok zaman Queen Elizabeth dulu2...kita bukan tengah handle kes kat mahkamah. Even mahkamah pun bagi warning and hak untuk defend diri sendiri. 

Pastu nak pertikai bab bukak fesbuk kat anak buah aku. Helloooo...kawan baik kau pun bukak fesbuk 27 jam. Apsal kau tak tegur. Apsal kau pejam mata je. Aku rasa, 99% pegawai yang ada bilik sendiri pun bukak fesbuk. Think before u say it. Kau dah sempurna sangat ke sampai tak pernah buat kesalahan? Kalau betul pun orang tu salah, bukan ke kita sepatutnya ada budi bahasa. Maaf memaafkan. Tegur elok2..bukan main hempas2 pintu tanda protes. Cam budak 5 tahun. What de standard u're. Betul lah kata orang, belajar tinggi2...bangang berlipat2. Aku bukan tak puas ati sangat pun kat orang yang macam ni. Masalahnya, bila sampai kacau hak privasi orang, tu dah melampau la. Pastu, ngumpat kat belakang. Aku pun dengar banyak pasal kau, tapi takder la sampai aku heboh2 kat orang..hasut orang ni..orang tu..supaya orang berpihak kat kau?erm..mintak simpang la Ya Tuhan...jangan jadikan aku salah seorang dari orang yang macam ni. Amin.

People among them.

Scary...spooky...tak de dalam istilah idup aku masa dulu2 la. Since i'm 5 years old, most feveret movie..of cos la citer hantu. Semua cerita hantu aku dah tengok. Selalu buat ujikaji seekers. Kumpul semua cerita2 dari orang. Join abang aku kat merata tempat semata2 nak survey tempat2 yang scary. Almost every week, aku ngan abang2 aku berkumpul semata2 nak bercerita hantu. Tutup semua lampu.Letak lilin kat tengah2. Pernah jugak, nak merasa macam mana takutnya berhadapan dengan hantu. Bilik aku jadi sasaran. semua cousin aku around 10 orang berkumpul dalam bilik aku dengan lampu tertutup. Then, dari luar la Along aku buat macam2...kat tingkap...asapppp....diikuti sound....aaaaaaaaa.......tangan....muka... dengan teknik pencahayaan menggunakan torch light bapak aku. Aku suka tengok cousin aku menjerit2. But i'm the one who laugh....haha..he didn't get me. 

Banyak benda yang aku nampak masa sekolah rendah, buat aku suka pegi siasat. Everything happen with prove. Sebab tu banyak benda yang buat aku rasa semua ni ngarut. Pernah jugak orang story pasal ada budak mati kat tadika sebelah gereja, and salah satu pintu takley bukak sebab budak yang pompuan yang mati tu, bersandar kat pintu bilik tu. Ape lagi, aku kumpulkan 5 orang masuk dalam tadika yang besar tu. Memang pintu tu sangkut, after aku ngan membe2 aku tolak jugak...sebenarnya sangkut dengan almari...see..it was nothing. Hari isnin bila time perhimpunan, nama aku selaku pengawas sekolah naik dengan membe2 aku. Baru kitorang taw, pihak gereja bagitau diorang dan cakap kitorang dah termasuk dalam kawasan gereja tu. Hahaha....

Sekolah menengah time trip pegi KL. 3 hari dua mlm. 1st nite tu, kitorang bermalam kat Stamford Hotel dekat area chowkit road. Time tu, kul 11 malam. Cikgu2 semua dah tidur tapi aku ngan membe2 aku gi lepak kat bilik lagi satu semata2 nak cerita hantu. Sebelum cerita cereti, kitorang amik gambar bersama. Using the only one camera. Cerita punya cerita dah pukul 1.30 am. Aku terasa ceghing bulu roma. So, aku bagi excuse nak undur diri dulu tatkala aku berdiri...DUMMMMMM!!!...bunyi pintu bilik air yang kitorang dah tutup rapat before amik gambar tadi. Guest what...how come pintu bilik air tu bole tertutup 2 kali. Semua terdiam sambil tutup muka. 30 seconds later, aku mintak diri and sebaik aje pintu bilik dibuka...bertempiaran semua orang lari. One of our frens (7 org) dah kena sampuk siap pitam lagi. Bila semua lari ke bilik aku, then we realize..pintu bilik tak sape pun tutup. So, memandangkan aku je yang paling berani...melangkah perlahan2 masuk balik bilik scary tu carik kad bilik tu. Masa nak kuar dari bilik tu, macam2 sangkut cam tak boleh keluar. Tapi lepas la. We've never told our teacher...nak mampuss...kang kena bebel seguni...Lepas je malam tu, semua camera breakdown. Rosak. 2nd time berlaku kat majistret hotel kat area ipoh. Benda yang sama jugak berlaku. Nak story? pepaham la bila setiap tingkap bilik di seal...paku tutup rapat...sebab belakang hotel tu ada landasan kereta api. Dah banyak kes bunuh diri kat area tu. Gambar2 yang tergantung kat dinding plak semua gambar orang pakai baju kembang2..era 1829 cam tu la..Hotel paling antik yang pernah aku tengok. Lif pun pakai grill. Huh..2 hari lepas trip tu, masing2 bawak gambar yang dah cuci. And we confirmed that, pintu toilet yang kitorang dah tutup. Sebenarnya dalam gambar masih terbuka luas. And 1 of our pic seems so weird. Got a white cam kain antara kitorang. And gambar tu still aku simpan dalam arkib album lama aku. Tak bule scan sebab lekat kat sticky album. One more things, selepas 2 tahun..hanya gambar tu jadi cam buruk terbakar. Sedangkan gambar2 yang lain, cun melecun lagi. So, weird.

Cerita hantu from malay...korea...jepun...thai...chinese..omputih...bombay...philipines...semua aku dah tengok...onedays, my sweetheart ask me to stop.."jangan tengok dah cerita hantu"..sebab aku cepat cuak..and terlalu banyak imiginasi pasal hantu. Salah satu sebab why aku berenti tengok cerita2 hantu...1st, my dear sweetheart dah melarang...2nd, sebab cerita hantu kebanyakannya semakin lama...semakin sama...hantu bunuh orang...kejar orang...orang yang tak bersalah pun kena bunuh. Kau pegi bunuh orang yang aniaya kau dah la. Naik sakit hati pulak kat hantu rasa. Haha. 

Perkara paling aku tak suka bila dah stop tengok cerita2 hantu ni, perasaan takut dah makin menebal plak. Bila aku try tengok cerita hantu skali,mula la aku paksa orang teman pegi toilet la...Tak kisah lah..yang penting ada sebelum aku tidur. Aku akan pastikan ada orang teman. Erm...Ah....tak rock tul..

Monday, February 28, 2011

Almost lover.

I've heard story about married age. So cloudy to say that, 'kawin'...was the way to solve the problem. Was it?...And so lightly to say that,' kawin'..wasn't the only way to solve the problem. I bet this statement. From people to people...100 married people in 101 would vote to not the only way to solve the prob. Of couse it was enough to pull u out from maksiat or what so ever. But, becoming new sin u would involved. Ini bukan kisah aku...tapi kisah mereka yang berstatus dah kawin. Dah jadi macam satu adat, bila si suami baik..bini pulak buat perangai. Bila si isteri baik, lelaki pulak buat hal. Sama la dengan hubungan mertua dengan menantu. Mertua dan menantu akan masuk dalam topik lain. Maap. So, talking about married age. 


I've got this girl story. baru kahwin setahun jugak la. takda baby lagi. Lum ada rezeki. According to her story, her lovely husband sekarang ni da mula bergaul mesra dengan sorang girl yg dianggap player no.1. Even husband dia taw, but he still hang out ngan that girl. Yang peliknya masa sebelum kawin dulu, beria2 tak mau kat budak tu..nak gak kat kawan aku. Now, slalu blnja exgf kt secret recipe..tapi bini, dibiarkan makan nasik kat rumah. Bila teringin nak makan secret recipe, mula la cakap.."nak kena save duit"...what da hell la beb. Kiranya ni kisah dilema isteri la.


Kisah dilema seorang suami plak, lain sket. Bini dia main cakap aku hang ja dengan dia. Wow..sungguh tak hormat. Pernah mamat tu bagi aku baca mesej dari bini dia...she said that...

"ey..anak hang ni buang biji mempelam dalam lubang jamban, sat gi pandai2 aaa hang settlekan"..


pastu dia ignore je...then..tet..masuk lagi satu mesej,

"ey, aku rasa cam nak bunuh ja anak hang ni...tak pun pijak pala sampai mati...dah la rosakkan kerongsang aku..tudung aku pun rosak...nak beli takdak duit"...

ada ka patut seorang ibu cakap cenggitu pasal anak..gilak!!...mamat tu cerita sampai bertakung air mata dia. Dia cerita lagi, sampai kan loan abang ipar dia pun dia yang terpaksa bayar. Dasyat lah...bila cakap bab pasal loan tu, abang ipar dia cakap.."eleh, dengan adik beradik pun nak ngungkit"..hoh..dah la abang ipar sebelah bini dia..hari2 bagi laki makan mee goreng..memang rosak la badan mamat tu makan asid borik je memanjang. Makanan kegemaran laki dia pun bini dia tak taw..erm..nasihat aku untuk dia...sabau aje lah weiii....lumrah idup...

Ingat tu, masa berkapel risau bab2 kalau boyfren carik lain...astu..kawin la satu2 jln penyelesaiannyee..but, i was totally wrong...sebenarnya,kawin itu nikmat pada mereka yang betul2 memahami erti sesebuah perkahwinan itu...but, menempah neraka bagi mereka yang menjadikan perkahwinan itu sebagai kuasa untuk melepaskan nafsu..erm...kemana hala tuju kita..ye??

Tuesday, February 8, 2011

Nevermind.

Cuti raya hari tu, kenduri merata2. Kalau boleh makan tengahari tu sampai 5 kali pun, mak ngan daddy aku sanggup. Pagi tu, mak aku yang tak sihat tu pegi tolong orang kat kenduri. Aku rasa dah 4 kali kot dia kendurikan anak dia. Erk..pembetulan ayat, buat kenduri untuk anak dia. So, 4 kali jugak la mak aku pegi tolong jiran tu.  Pastu balik rumah, mula la muka merah padam sebab dah tak sihat tapi nak jugak pegi tolong. Sikit2 tu takpelah jugak. Pastu, aku tanya la mak aku.

"mak, kenapa mak berusaha sangat nak tolong diorang tu?"

mak aku pun reply, " sebab nanti time kenduri kat rumah kita plak...diorang pulak datang tolong"...

Dalam hati aku, ye lah tu. Datang tolong??Bukan ke mak aku sibuk suruh aku amik catering je. Diorang nak tolong pebende lagi??Haish..jahat betul hati ni. 5 jam aku berfikir sejenak. Dulu, kucing aku hilang pun jiran aku gak yang curik. Lepas tu, masa kenduri kecil2an along aku tu, memang la dia datang tolong. Tapi kejap je. Erm..dan aku berfikir lagi 2 jam sambil berjalan2 melihat keindahan sawah dikeliling rumah aku bersama Bobo. Biar lah, dah niat mak aku nak tolong kot. Yang penting ikhlas, tapi kalau boleh jangan sampai membawa kemudaratan sudah. Kalau aku dulu, memang tak kisah sebab bila ikhlas aku rasa tenang sangat biarpun orang tak balas balik. It's ok. Tapi sekarang ni, tak taw la. Bukan tak nak tolong, kalau tak balas balik tu takpe, tapi kalau siap baling taik balik kat muka..what da hell la beb. Kena kutuk lagi ada. That's why la kot aku jadi kejam cam ni kot. Hai...Ya Allah...mohon lembutkan hati hamba Mu ini semula.

Pastu sambung balik bab kenduri, memandangkan aku balik bercuti, it doesn't mean aku kena lepak kat rumah je. So, terpaksa la ikut family aku. Nasi kenduri, pepaham ja la. Kalau baling kat tayar pun boleh pancit. Keras nak mampus. So, no wonder la kalau pegi 5 buah rumah pun, tetap tak kenyang. Kenyang dengan air je lah. Tu masalahnya kalau buat catering. Risau jugak aku, kalau kena turn aku nanti macam mana?? Time kenduri abang aku dulu, bole la masak sendiri. Yelah, sedara mara semua kuat2 belaka. Sekarang, jalan pun membongkok. Biasalah kalau catering, punya nak tahan lama ayam tu, diorang akan goreng dulu..Pastu baru letak dalam lauk. Simpati la aku tengok untuk orang2 tua yang tak da gigi tu. Lepas tu, aku tertanya mak aku,

"mak..perlu ke kita attend semua majlis kawin ni. Why not, abah pegi yang sana. Kita pegi yang sini"

Mak aku pun jawab, "Ala, kita kena la pegi jugak sebab nanti time kenduri kita..tak da orang nak datang."..

Aku pun tertanya sendiri, hah...bukan ke bagus cenggitu. Kebanyakan yang datang tu, sekadar nak bergosip. 'Ey, baju dia tak lawa..'...'ey, makanan tak sedap'..'ey, tu ke laki dia..tak sepadan langsung'..itu apa yang aku dengar la. Niat pada nisbah 6:10 kebanyakannya totally wrong. Kadang2 otak jahat aku ni terpikir. Kenapa kita perlu keluarkan duit yang banyak..bersusah2...semata2 untuk puaskan hati orang yang hipokrit. Kadang2, aku tertanya2 kenapa family dia letak sampai 20k semata2 untuk kenduri? Dalam masa sehari, everything lesap camtu je. Bila lama berfikir, aku realize that...atas nama orang melayu, pangkat tu segala2nya. Sikap nak menunjuk, berlawan, ego,...dll. Mat saleh kat luar negara pun dah kaji otak manusia. Banyak2 otak yang tak bole pakai kat dunia ni adalah otak orang melayu. Sebab dari kajian yang diorang dah buat, hanya 10 % dari keseluruhan otak yang digunakan. Yang lelain, simpan cenggitu jew. Erk..Dasyat nye..Aku pun kiranya tergolonglah kan. So, fikir2 balik it's time for us untuk buktikan pada dunia pasal otak kita ni. Buang sikap busuk ati. Berubah bukan untuk orang lain, untuk diri kita jugak. Orang lain senang, kita pun senang. Tapi kalau sorang je berubah, memang malang la hidup dia bila orang yang tak pernah berubah tu tindas orang2 yang nak berubah ni. So, saranan aku...berubah lah pada keadaan masa. Kalau ada samseng tiba2 nak merogol, kalau zaman dulu bole la nak tunjuk baik sebab nak si samseng tu insaf dengan kebaikan yang kita bagi. Tapi zaman sekarang, kalau buat baik cam tu..nasihat si samseng tu...silap hari bulan, bukan takat kena rogol, siap kena bunuh lagi. Pastu humban dalam tangki najis. Tak ke naya ja. So, terpaksa la jadi jahat sepak terajang...baru lepas..

Diakhir watikah ni baru aku perasan, dari part kenduri, masuk cerita otak manusia..pastu tetiba plak pasal kebaikan orang. Haha. Ala..semua ni related la. Pandai2 la korang nilai sendiri. Cuma aku nak tekankan kat sini, kebaikan itu perlu kita tapis..tak semua orang boleh terima. Memang yang menilai tu Tuhan. Tapi Tuhan kita pun tak suruh kita jadi bodohkan. Buat apa ada otak kalau tak pakai. So, ambil lah masa untuk muhasabah diri kita yang semakin nak terjerumus dalam dunia yang semakin menuju ke zaman jahiliah ni.

Tuesday, February 1, 2011

My side convert to Once in a lifetime

Sepanjang hampir 25 tahun ni, all things yang aku lalui sekali je dalam seumur hidup, not twice. The moments vanishing like mice and when it comes to me, I wouldn't let it pass by me with the twinkling of an eye. So as i can say that, it's time for me to grab it. Banyak benda buat aku terlepas pandang. Apa yang aku buat dulu, pejamkan mata, dan lalui ja jalan tu. Sebab aku tak sedar, setiap lorong2 sampah yang aku lalui tu..sebenarnya still ada bunga2 yang masih tumbuh mekar cantik. So, daripada aku benci life idup aku yang dulu..ada baiknya aku grab balik opportunities yang Tuhan nak bagi. Ada baiknya aku ikhlas menerima takdir yang tuhan dah letak dalam hikayat idup aku. Ada indahnya aku jadikan semua benda negative tu satu jalan untuk aku letak tar agar jalan yang aku lalu lepas ni lebih baik. Bukan sebagai satu titik noktah hitam dalam hidup aku. Yup..bak kata orang Terengganu...dulu, lening, kekgi...or in other words yang biasa dah kita dengar cuma tak pernah nak amalkan.

Semalam adalah sejarah,
Hari ni adalah kenyataan,
Esok adalah impian.



Monday, January 31, 2011

If one day I lose u.

Aku tertarik pada satu blog. Lalu aku tertarik pada satu komen. Yang buat aku terpegun, and alwayz keep remind me to be tough...it's ok...and calm.

"kau yg x mampu kumiliki secara mutlak, kau yg x mampu kumiliki sbg hak namun kau akan tetap kucintai tanpa talak"

Membuatkan aku sedar untuk terus menegakkan kata hati agar tidak terus mengalah seandainya Tuhan meletakkan jodoh itu jauh dari orang yang kita sayang. Kalau kita tengok love story kebanyakkannya meletakkan hepi ending itu di hujung jalan cerita. Hepi ending tu, tak semestinya kita terus bersama dengan orang yang kita sayang. Kalau kau putus ditengah jalan pun, tak semestinya cerita tu bad ending dan tak sepatutnya hepi ending tu dinilai dengan kasih yang bertaut antara dua insan.  Hepi ending tu sendiri sepatutnya lahir dari hati kita sendiri. Ada ja jalan cerita yang bila lover dia mati pun, kasih dia tu tak pernah putus. Hakikatnya, kat sana nanti baru akan dinilai sejauhmana kasih kita tu. 

Kalau suatu hari nanti kau takda jodoh sekali pun, tak semestinya rasa kasih kau kat dia tu pun kau kena buang. Biarlah dia buang rasa kasih dia kat kau. Yang penting Tuhan tau, kasihnya kau kat dia. Macam kata ayat kat atas. Cinta tanpa talak, sampai bila2 pun kau ada hak untuk ada rasa kasih tu kat dia. Macam tu baru hepi ending dalam erti kata sebenar. Kita sayang seseorang tu, dan kalau kita tengok dia lebih bahagia dengan orang lain. Perlu ka kita halang dia? Perlu ka kita tutup mata dia? Perlu ka kita paksa bahagia dengan kita? There's is da way to make them hepi. Macam anak kucing..Kalau kita kurung dia dalam sangkar, bahagia ka dia walaupun kita belai bagai..makan semua kita tanggung. Biar la dia bebas, kita tengok pulak mana arah tuju dia. Kalau akhirnya dia patah balik carik kita. Kita bahagiakan lah dia. Tapi kalau dia jumpa sesuatu yang lebih indah dimata dia. Biarlah...cukuplah hati kita kata..sayang...cinta semua tu..Sedarkanlah diri kita yang Tuhan Maha Melihat. Mengalah lebih baik dari melawan...takdir tuhan beb...sapa kita nak melawan. Everytime u feel afraid, hold it tighter tu ur fate. Kalau dulu aku leka...aku mempertikaikan, kenapa la Tuhan sanggup buat aku macam ni...aku benci dengan diri aku sendiri..tapi aku berjaya muhasabah diri aku balik. Sesekali kita akan rasa down balik..but sumtimes kita akan rasa ok bila kita lepak kejap. and ingat yang bukan kita ja terpaksa hadapi semua tu. Mungkin kita tak sekuat yang lain, tapi sikit2 mungkin boleh untuk kita kuat tempuh untuk hari esok. Kalau rasa nak menangis...menangis lah..bukan kita perlu bayar pun. Tangisan tu sepatutnya lahir atas dasar simpati pada diri sendiri..Bukan marah...yang penting redha..insyallah..aku pun bukan sekuat yang disangka..tapi macam ayat yang aku suka tu la. Membuatkan aku tak berani berharap, tapi tetap akan terus meletakkan hati ni setinggi2nya. Supaya, sekurang2nya..aku dapat jugak rasa erti kebahagiaan tu..walaupun jika Tuhan tentukan hepi aku tu untuk seketika ja..Semoga dikuatkan rasa hati..rasa kasih...rasa sayang..rasa cinta..pada mereka yang kita sayang..
There was an error in this gadget