Labels

Pages

Wednesday, April 20, 2011

He's out there looking for her.

Based on the true story.

Name, didn't mention ok. Lets call him Zack. Zack ada sorang awek nama Zana yang sememangnye taste dia. Everthing about them was fun and happiness. Hubungan diorang memang dikagumi ramai la. Onedays his exgurlfren nama Zati amik tindakan drastik dengan mengorat hati mak bapak si Zack tanpa pengetahuan beliau. Sedang si Zack bercuti bersama Zana. Panggilan telefon dari kampung..tut..tut..tut...tertera nama mak si Zack nama Mak Limah (bukan cerita hantu kak limah balik kampung ye).

Mak Limah bercakap dengan nada yang serius," Zack, mak ngan abah dah masuk meminang Zati. Kira dah bertunang terus, 2 bln lagi Zack kawin ngan Zati."..Zack terdiam...dalam hati dia..what the hell?!!Dia buntu, namun dia tak explain lagi perkara sebenar kat Zana. Zack tekad balik kampung untuk selesaikan semua kebuntuan tu. 

Di kampung, Zack explain pada mak dan daddy dia yang dia dah ada Zana dan dia tak mau kawin ngan Zati. Mak abah dia terdiam. Dalam hati dia, hahh..lega...settle satu masalah. Oneday, daddy si Zack suruh buat loan konon nak settle masalah kewangan keluarga. Zack yang mendengar kata ni pun buat la loan. Last2, mak abah dia cakap, 

"semua perbelanjaan kenduri dah settle. Mak dan Zati dah call si Zana dan explain pasal ni. Dia pun dah boleh terima. Kau jangan nak pegi carik dia"...

Si Zack gelabah bewak. Apekah??terasa nak pitam seluruh badan. Lalu dia menelefon Zana...tiada jawapan....Zack bergegas ke rumah orang tua Zana...daddy Zana pun explain kat Zack dengan tutur kata yang baik,

"Zack, Zana tak da kat rumah. Pasal benda tu, takyah la diungkit2 lagi. Benda yang lepas biar lah lepas. Jodoh tu di tangan Tuhan. Zack kena teruskan hajat family Zack tu. Mereka nak yang terbaik buat Zack"...

Zack keliru...Sejak hari itu, tiada lagi khabar berita Zana...Zana hilang entah ke mana. Perkahwinan diteruskan jua. Zack cuba menerima takdirnya. Di jaga Zati dengan sebaiknya. Kini sudah memiliki dua orang cahaya mata. Kakak dan adik lelaki. Namun tidak seperti yang dilihat. Bahagia diluar, retak didalam (pergh...macam pasu bunga plak). Sudah 2 tahun Zack tidur diluar tanpa menyentuh Zati sebagai isterinya. Zack sudah cuba menerima, tetapi layanan dari Zati sangat merobek hatinya. Zati sering kali mempergunakan anak2nya sebagai kelemahan Zack. Segala kesusahan Zack, tidak Zati pedulik..(ayat, "ada aku kisah")...Lalu Zack semakin tertekan. Kini jalan yang diperolehi adalah dengan mengambil segala macam pil untuk ketenangan. Punya awek yang sering ingin mendampinginya kerana Zack punya kelebihan memiliki wajah yang menarik. Namun hatinya tetap kosong. Walaupun pelbagai kegembiraan yang diperolehi, tetap jiwanya..tersiksa..chewah..Di hati Zack, masih tertulis ZANA. ZANA. ZANA. ZANA....

Zack berubah sedikit apabila memiliki sahabat yang sedia mendengar. Walaupun kini dia punya seorang sahabat yang menjadi tempat beliau bercerita, namun dia seharusnya sedar...tidak selamanya begitu. Zack seharusnya tabah dalam dugaannya. Mencari ketenangan dalam bentuk yang lebih afdal. Menjadikan Allah sebagai tempat luahan hati yang hakiki. Dia Maha Mendengar. Sahabatnya itu sering kali sedih melihat keadaannya. Takut melihat dirinya tersilap langkah. Dan sering berdoa agar Zack berubah menjadi yang terbaik..Aminn....

Wednesday, April 13, 2011

Regret.

Dari tadika..masuk ke sekolah...dari sekolah masuk ke matrik..dari matrik masuk ke Universiti with pointless. Kalau dulu, aku menyesal dengan hidup aku kat matrik, kalau dulu aku asyik meratapi segalanya yang ada kat matrik. The truth is, aku bangga dengan semua tu. I've an experience yang mungkin tak semua orang ada. 2 years menetap kat matrik, everything has just discovered. Test benda2 baru. To be frens..to be in loves...to make mistakes..to be hurts..to be survives. All those things, aku terima dengan hati yang terbuka kerana menjadikan aku yang ini. Walaupun aku terjatuh...duduk..bangun balik...and walk again, still aku rasa puas hati sebab i've done what i want. I'd be what i want to be even that might be hurt. Sekurang2nya, aku ada history untuk mencernakan kematangan pada mereka yang baru melangkah masuk. Not just plain, but with colors. There's only one things that make me regret until now. Life hidup aku kat Universiti. Banyak benda aku tak buat. Banyak benda aku terlepas pandang. Banyak benda yang memang dalam genggaman aku, tapi aku lepas macam tu je. Who's fault? Salah aku. Salah aku dalam memilih kawan. Salah aku sebab tak da pendirian. Salah aku sebab tak pandai buat keputusan. Yang aku taw...pegi kelas...balik kelas...Aktiviti?none. i'm so pasive sedang kan masa kat sekolah and matrik, i'm the one of the active gurl. Aku tak menyesal pun kena clash masa kat matrik dulu. Aku tak menyesal bila semua orang boikot aku dulu. Aku tak menyesal bila in the names of fren comes to enemy. But aku menyesal, bila benda yang ada dalam genggaman aku...tapi aku lepas macam tu. Aku menyesal bila aku banyak habiskan masa di katil asrama with this shit!! frens. Aku menyesal  bila in the names of enemy comes to fren. Aku menyesal bila aku banyak ignore my truly dear sweetheart yg banyak berkorban. As we all knows, Universiti tu syurga aktiviti. I'm suppose to join him dalam banyak aktiviti. I'm suppose masuk je kelab2 yang aku minat..I'm suppose to leave this shit frens from trouble me.....stressed me..push me..Kadang2, bila aku dok termenung kat tepi beranda rumah...the tear comes out from no where and alwaz keep telling me that.."kau bodoh, dah berapa banyak benda yang kau dah ketinggalan."..untuk aku patah balik,there's no way out. Perkataan "KALAU" memang benda paling aku impikan...

KALAU lah masa tu boleh putar balik...

1. Aku takkan sombong ngan sweetheart aku kat Bidong and cipta memori daun kelapa kat Pulau tu.
2. Aku akan masuk semua kelab kesukaan aku..buat macam2 aktiviti..jungle tracking...hiking..swimming...etc
3. Make frens with others..aku mungkin ramai kawan...no heart feeling..
4. Pointer can be improved than i can't imagine. (sebab aku bole tengok turutan pointer aku setiap sem. Incase sem tu banyak bahana yg aku dapat dari 'in the names of fren'...then, result aku teruk. But incase i live happily without them..result aku more than aku bole bayang...3.7...satu sem la...but bila dah bahagi2..memang hancus)
5. Aku sendiri mungkin dah conduct satu program. 
6. Aku takkan lupa besday sweetheart aku. Malah sambut besar2an dengan membe yg sekepala.
7. Aku mungkin dah perform band dlm setiap pertandingan..
8. Aku jugak mungkin dah jadi feveret student for my supervisor.
9. Dan aku juga mungkin dah habih buat master kat Universiti tu...silap ari bulan tengah buat PHD..pergh..
10. Aku memang tengah banyak duit sebab aku tak perlu habiskan duit pada mereka2 yang bergelar 'frens with money'...(bayangkan satu sem 2 kali pegi KB semata2 nak jumpa pakwe diorg. Dah la penat drive...duit pun kena bagi..utk org lain plak tu..wth la...)
11. Memang banyak masa best aku untuk aku jadikan kenangan terindah....

Wahhh...banyaknya benda aku dah tertinggal...i'm wasting my time...wasting my money...rasa cam nak maki2 ja kat diri sendiri. And almost everyday, i keep saying this to my dear sweetheart..

"abg...sori sangat dulu tak spend time ngan abg...sori sangat syg bnyk ignore abg...sori sangat syg listkan diorg atas abg..i really wish, masa boleh putar balik"

Even he keep pujuk aku...said.." it's ok..benda dah lepas..biar lah..tak pe..."

Then i learn from it. Sekarang, aku cuma bertungkus lumus demi kebahagiaan aku dan dia...and so do my family...anggap ja, esok dah takda lagi. So, aku akan sentiasa alert to find happiness dari setiap sudut. Dan bila ada benda sekecil hama datang nak rosakkan kebahagiaan tu, sebab tu la aku cepat terasa...sedey...and marah...Aku cuma berfikir, ini je yang aku ada...ini je...for him...


People can say, sabar la...semua tu ada hikmahnya...redha je..itu ayat pemati bagi mereka yang have no ideas lagi dah. So, if korang ada dengar orang cakap camtu dengan memek muka yg blurrrrr je,means that dia dah kebuntuan idea..and might be dah bernanah telinga dengar..Lepas tu, pepaham sendiri la. Stop ja lah. Bukan nak hasut, actually bagi aku diorang tak perlulah nak remind benda tu banyak2 kali. Sah2 benda tu ada dalam kepala hotak kau sendiri kan. Kalau tak kerana sabar, dah lama kau buat benda2 bodoh kan. Kau pun ada agama..kau pun belajar agama...so, perkataan2 penamat tu memang dah sebati dalam diri kau. Rasanya tak perlu la orang nak remind..ulang2 cakap banyak kali. Argh...life..beratnyaa....

Wednesday, April 6, 2011

My dear neighbour.

Working time from 8 am to 5 pm. Rumah ku, syurga ku. Don't bother with that, okay. Rumah ku, bilik ku. Tu yang paling penting kat rumah tu. I'd stayed in the middle of the houses. So, kiri kanan rumah jiran2 yang sentimental. Sebelah kanan rumah aku, sebuah family yang warok samapi tahap nak didik anak tu dengan cara kurung kat luar rumah. Bukan dalam ye..."luar rumah" hookayy....Anak umur 3 tahun kena benda yang sama. Bukan aku nak pertikai cara dia didik, tapi bukan ke zaman sekarang dah tak boleh pakai cara macam tu. Zaman ni, terlepas pandang 5 minit je budak2, silap ari bulan ilang camtu. Kes jenayah import export budak dah makin popular la beb. Husband dia pulak memang jenih tabligh. So, bila aku or housemate aku tengah sidai baju kat luar..kena tenunggggggg dalam2....yelah, seksi sangat kot. Free hair, sluar pendek, singlet...haha...ye la, one of my housemate ni orang india. So, no wonder la kan. Kadang2 tu, bila husband balik dari masjid..kebetulan aku ngan wawa tengah sembang kat "dalam rumah" tapi bukak pintu la. Dia tenungggggg punyaaa syok. Nak je tanya "apa masalah mata kau tuuu..."..bukan apa, bini dia langsung tak tegur kitorang. Macam nyampah sangat la kot. Kang tak pasal2 dia tuduh kitorang ngorat laki dia yang ala2 apek senario plak. Huk...huk...

Neighbour aku yang sebelah kiri umah aku plak, unik sket. Pantang aku ngan wawa balik. Tak pun, pantang dengar bunyik enjin keta baru balik. Mesti dia keluar beramah mesra...

"Baru balik keje ke"...tak sempat aku nak jawab....dia tanya lagi..

"Ni kereta sapa?"...kadang2 bila sempat jawab..."kete abah"...lepas aku sebut....abahhhh...di ujung ayat bah tu..dia tanya lagi..

"Kete ni abah beli kat mana?"...aik...dalam ati..dia nak beli jugak ke.Macam biasa tak sempat aku nak abis kan ayat..

"er,bil letrik umah mahal tak??"

"Kenapa bil tu mahal ye?"

"lahir tahun berapa?"

"Pegi keje tadi buat apa?"

Soalan2 ni kira sikit je tu. Tak terjawab weh. Kadang2 tengah dia bertanya tu, aku lari terus masuk rumah. Tak pon kalau aku balik dia ada, aku buat2 cakap tipon. Berlakonnn!!!..ramah sangat, lenguh dagu nak menjawab. Atau pun kalau nak sidai baju, kitorang terpaksa ushar line. Dah macam military plak. Agak2 dia takda, apa lagi...kelam kabut keluar sidai baju. Tak kisah lah sidai macam macam pun, janji tersangkut kat luar and kering.haish...letihhh....
There was an error in this gadget